Mainos
Mainos

Apulaisoikeuskansleri näkee paljon puutteita kouluterveydenhuollossa

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä kouluterveydenhuollon ongelmien syynä ovat liian suuret oppilasmäärät ja liian löyhät laatusuositukset.

Kouluterveydenhuolto ei vastaa apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mielestä asetettuja suosituksia. Tämä koskee esimerkiksi hoitajien vastuulla olevien oppilasryhmien kokoa. Kuntien välillä on suuria eroja kouluterveydenhuollon toteuttamisessa.

Ongelmat johtuvat Jonkan mukaan osittain siitä, että kouluterveydenhuollon laatusuositukset eivät ole oikeudellisesti sitovia. Tällöin kuntapäättäjien näkemykset ja arviot terveydenhuollon tarpeista ja tasosta saattavat johtaa suositusten noudattamatta jättämiseen tai niitä sovelletaan poikkeavalla tavalla.

Suositukset eivät näytäkään Jonkan mielestä toimivan toivotulla tavalla kouluterveydenhuollossa. Siksi hän pitääkin hyvänä, että sosiaali- ja terveysministeriössä harkitaan sitovampia ohjauskeinoja.

Oikeuskanslerinviraston saamat selvitykset osoittavat, että kouluterveydenhuollon oppilasmäärät ovat usein kohtuuttoman suuria annettuihin suosituksiin nähden. Suositusten mukaan yhtä kokopäiväistä kouluterveydenhoitajaa kohti tulisi olla korkeintaan 600 ja vastaavasti yhtä lääkäriä kohti 2100 oppilasta.

Selvitysten mukaan koululääkärin vastaanotolle on myös vaikea päästä. Lisäksi on kouluja, joissa ei ole lainkaan koululääkärin palveluja. Suositusten mukaisia laajoja terveystarkastuksia ei tehdä missään läänissä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot