Mainos

Apulaisoikeuskansleri: Päiväkodeille turvaohjeet

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka peräänkuuluttaa kunnallisille päiväkodeille yhtenäisiä ohjeita lasten karkaamistapausten varalle. Apulaisoikeuskanslerin mielestä sosiaali- ja terveysministeriön olisi syytä harkita yleisohjeen tai -suosituksen antamista asiassa.

Apulaisoikeuskansleri otti päiväkotien karkaamistapauksia koskevat ohjeistukset oma-aloitteisesti tutkittavakseen sen jälkeen, kun julkisuudessa oli kerrottu kahdesta tapauksesta, joissa lapsi oli päässyt päiväkodista omille teilleen kenenkään huomaamatta. Tapaukset sattuivat Ounasrinteen päiväkodissa Rovaniemellä ja Päiväkoti Turkassa Helsingissä.

Päiväkodeilta saaduista selvityksistä käy ilmi, ettei yhtenäisiä ohjeita tai menettelykäytäntöjä lasten karkaamisten varalle ollut. Tämän selvitettiin johtuvan muun muassa tapausten harvalukuisuudesta.

Turvallisuutta olisi valvottava

Apulaisoikeuskanslerin mukaan päiväkodit olivat pyrkineet selvittämään karkaamistilanteet ja suhtautuneet niihin tilanteen edellyttämällä vakavuudelle ohjeiden puutteesta huolimatta. Lainvastaista menettelyä ei havaittu. Molemmissa päiväkodeissa oli tapausten jälkeen ryhdytty toimenpiteisiin vastaavanlaisten tapausten estämiseksi.

Jonkan mukaan lasten päivähoidon yhtenä merkittävänä lähtökohtana on se, että lapsi on päivähoidossa olleessaan turvallisissa olosuhteissa. Jättäessään lapsensa hoitoon vanhempien tulee voida luottaa siihen, että lapsi on valvotuissa olosuhteissa koko päivähoidon ajan.

Päiväkodeilla tulisi apulaisoikeuskanslerin mukaan olla selkeät ohjeet menettelytavoista tai -keinoista karkaamisten estämiseksi ja toisaalta ohjeet siitä, miten tulisi menetellä silloin jos karkaaminen on jo päässyt tapahtumaan. Karkaamisista olisi aiheellista myös tehdä ilmoitus päiväkodin toimintaa valvovalle hallintayksikölle, jotta päiväkotien turvallisuutta voitaisiin seurata. Samalla hallinnon punnittavaksi tulisi myös se, vastaavatko henkilökunnan toimintatavat ja työskentelyajat sekä päiväkodin olosuhteet lasten turvallisuuden kannalta tärkeitä tavoitteita täysimääräisesti.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot