Mainos
Mainos

Apulaisoikeuskansleri: Tubirokotteen lupa väärin perustein

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkan mukaan Lääkelaitos tulkitsi lääkelakia liian väljästi, kun se antoi rokottaa vastasyntyneitä myyntiluvattomalla rokotteella.

Apulaisoikeuskansleri Jaakko Jonkka arvostelee Lääkelaitosta liian löyhästä lupakäytännöstä.

Kannanotossaan Jonkka moittii Lääkelaitoksen päätöstä myöntää erityislupa vailla myyntilupaa olleelle tuberkuloosirokotteelle. Jonkan mukaan vuosina 2002-2004 sairaaloissa ja terveyskeskuksissa vastasyntyneitä rokotettiin myyntiluvattomalla tanskalaisella Calmette-rokotteella, koska Lääkelaitos tulkitsi lääkelakia liian väljästi.

Tuotteella ei ollut myyntilupaa, koska aiemmin käytetty valmiste oli vedetty pois markkinoilta.

Lääkelaitoksen myöntämä erityislupa perustui lääkelain kohtaan, jonka mukaan luvan myyntiluvattomien rokotteiden käyttöön voi antaa erityissyistä yksittäistapauksissa. Jonkan mukaan lain perusteella ei saisi kuitenkaan toteuttaa laajoja rokotusohjelmia. Toisaalta luvan myöntäminen rokotteen käyttöön oli vallitsevissa olosuhteissa ymmärrettävää, eikä sitä siksi voi Jonkasta moittia.

Jonkan mukaan Lääkelaitos venytti lääkelain tulkintaa perusteettoman laajaksi, mutta toisaalta myös laki on turhan tulkinnanvarainen. Jonkka esittää sosiaali- ja terveysministeriölle lain säännösten tarkistamista.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme