Mainos
Mainos

Apulaisvaltakunnansyyttäjä: Syyttäjät eivät vaadi esitutkinnan johtamista

Syyttäjät eivät näe tarvetta vaatia itselleen johtoasemaa rikosjuttujen esitutkinnassa, sanoo apulaisvaltakunnansyyttäjä Raija Toiviainen. Toiviainen huomauttaa, että jo nykyisessä lainsäädännössä on yhteistyövelvoite syyttäjien ja poliisin välillä.

– Kaikissa vaativissa ja vakavissa rikosasioissa on tehtävä esitutkintayhteistyötä. Lisäksi voi olla muitakin sellaisia oikeudellisia kysymyksiä, kuten rikoksen vanhentuminen, Toiviainen sanoo.

Suomen Asianajajaliitto esitti, että oikeusprosessit etenisivät esimerkiksi syyteharkintavaiheessa nopeammin, mikäli syyttäjä johtaisi esitutkintaa ja tutustuisi juttuun jo tällöin. Liiton mukaan myös oikeusturva parantuisi, jos tutkinnasta vastaisivat juristit.

Toiviaisen mukaan liiton ehdotusta voisi harkita, jos yhteistyö syyttäjän ja poliisin välillä ei toimisi lain tarkoittamalla tavalla. Sellaista ei kuitenkaan ole hänen tietoonsa tullut.

– Jos voimassa olevat normit eivät johda hyvään lopputulokseen, täytyy syyttäjäjohtoista esitutkintaa tietysti alkaa pohtia, Toiviainen arvioi.

Hän kuitenkin huomauttaa, että muutos ei onnistuisi nykyisillä syyttäjämäärillä. 

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme