Mainos
Mainos

Aranda kartoittaa jälleen Itämeren pohjaa

Merentutkimusalus Aranda tutkii jälleen Suomenlahden, Pohjanlahden ja varsinaisen Itämeren pohjaeläinyhdyskunnissa tapahtuneita muutoksia sekä kartoittaa Suomenlahden ja Itämeren vähähappisia pohjia. Matkalla tutkitaan myös Itämeren happiongelmaa kansainvälisessä HYPER-tutkimusprojektissa.

Matka painottuu Itämeren avomerialtaiden pohjaeläimistön seurantaan sekä alkukesän happi- ja ravinnetilanteen kartoittamiseen. Matkalla otetaan näytteitä pohjaeläinyhteisöjen lajiston ja lukumäärien selvittämiseksi sekä täydennetään ja jatketaan aiemmin Merentutkimuslaitoksen ylläpitämää pohjaeläinyhteisöjen pitkäaikaisseurantaa. Lisäksi matkalla kartoitetaan happikadosta kärsivien syvänteiden laajuutta.

Matkan ensimmäinen osa keskittyy Suomenlahden tehoseurantaan, jolloin tutkitaan myös kevään ravinnetilannetta sekä planktonin ja kampamaneettien esiintymistä.

Pohjanlahdella keskitytään valkokatkayhteisöissä tapahtuneiden muutosten seurantaan sekä viime vuosina avomerialueelle asettuneen tulokaslajin, amerikanmonisukasmadon levinneisyyden kartoitukseen. Varsinkin viime vuosina havaittu valkokatkayhteisöjen pieni elpyminen on erityisen tutkimuksen kohteena.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot