Mainos
Mainos

Aranda tutkimaan jäiden puristusvoimaa

Merentutkimusalus Aranda lähtee ensi viikolla jäätutkimusmatkalle. Arandan jäämatkalla tutkitaan merijään dynamiikkaa ja jään fysikaalisia ominaisuuksia, merijään ja meren rajakerroksen dynamiikkaa sekä merijään eliöstöä. Matkalla on tarkoitus tutkia erityisesti jäiden puristavuutta.

Tavoitteena ennustejärjestelmä

Arandan matkan aikana tehdään erilaisia kenttämittauksia jäiden puristusvoimaan liittyen. Näiden havaintojen pohjalta muodostetaan fysikaalinen malli puristavuudesta, joka lisätään Ilmatieteen laitoksen muihin ennustemalleihin. Ennusteiden avulla laivat voivat välttää liikennettä jäiden puristuksen kannalta huonoissa olosuhteissa.

– Tietyissä tilanteissa jääkentässä esiintyy niin suurta puristusta että jopa voimakkaimmilla aluksilla on suuria vaikeuksia edetä jäissä. Tänä talvena olosuhteet ovat sellaiset, että useat heikkotehoisemmat alukset ovat juuttuneet kiinni jäihin, toteaa Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Jari Haapala.

Hankkeessa ollaan rakentamassa ennustejärjestelmää ennen kaikkea Suomenlahdelle, jossa liikkuu talvisin huomattava määrä öljytankkereita. Vaikka jäätalvet leudontuvat ilmastonmuutoksen myötä, tällaisia puristustilanteita voi sattua edelleen jäiden liikkuessa enemmän juuri leutoina talvina. Jäiden puristavuutta ei ole aikaisemmin tutkittu Itämerellä ja muuallakin maailmassa ilmiö tunnetaan huonosti. Ilmatieteen laitos tuo projektiin sää- ja jääosaamista ja hanketta koordinoi Aalto yliopiston Laivalaboratorio.

Arandan matka suuntautuu Itäiselle Suomenlahdelle. Matkalle osallistuu kaikkiaan 25 tutkijaa Suomesta, Saksasta, Ranskasta, Kanadasta ja Japanista. Suomalaiset tutkijat tulevat Ilmatieteen laitoksesta, Suomen ympäristökeskuksesta ja Helsingin yliopistosta sekä Aalto yliopistosta. Aranda palaa takaisin Helsinkiin 18. maaliskuuta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot