Mainos
Mainos

Aravind Adiga: Viimeinen mies

Arvio: Päivi Lipponen

Avain

Suom. Heikki Karjalainen

Slummien kurjuus ja eliitin rikkaus elävät rinnakkain Mumbaissa. Köyhimmillä on kotina vain muovikatos moottoritien reunalla. Globalisaation tuoma hyöty näkyy Mumbain kaltaisissa kaupungeissa. Sen keskiluokka on vahvistunut ja vaurastunut. Mutta onko jatkuva kasvu sittenkään siunaus?

Adigan teos ”Viimeinen mies” kertoo eläköityneestä opettajasta, joka ei halua myydä asuntoaan osuuskunnassa ruhtinaallisen tarjouksen tehneelle rakennusurakoitsijalle. Suomalaisissa lehdissä on huolta kannettu kuinka Kiinassa perinteiset hutongit puretaan kerrostalojen tieltä. En ole nähnyt yhtäkään artikkelia Intian tilanteesta.

Vanhus taistelee perinteisen yhteisöllisen elämänmuodon puolesta. Asuntoon ovat kiinnittyneet hänen eletyn elämänsä muistot. Naapurusto tuumaa toisin. He haluavat rikastua ja käsillä on oiva mahdollisuus parantaa omaa elämänlaatua. Huonokuntoinen taloyhtiö slummin laidassa on muuttunut rahasammoksi, sillä sen paikalle halutaan rakentaa luksustalokompleksi.

Lähes 600 -sivuinen teos kerto kamppailusta, mutta myös nykypäivän Intiasta ja sen elämänmenosta -hieman liiankin pikkutarkasti.

Adigan edellinen teos ”Valkoinen tiikeri” oli huima kuvaus vanhan ja uuden Intian kohtaamisesta ja kuinka murros avaa mahdollisuuden ylittää kastirajan määräämä kohtalo ja vaurastua. Sama teema siis askarruttaa kirjailijaa tuoreessakin teoksessa.

Murroksessa perinteet muuttuvat ja jopa tuhoutuvat. Osuuskunnan yhteisöllisyys ja yhteiset ateriat muuttuvat vanhan miehen eristämiseksi ja kiusaamiseksi. Ovi tuhritaan ulosteella, roskakori kaadetaan. Kukaan ei enää kohtaa aiemmin niin arvostettua opettajaa.

”Hänellä oli omatunto. Sanoivat ihmiset hänelle mitä tahansa tai tekivät mitä tahansa, hän ei muuttanut mieltään eikä koskaan pettänyt omatuntoaan. Hän oli vapaa loppuun asti.”

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme