Mainos
Mainos

Areva aloittaa uraaniporaukset Pohjois-Karjalassa

Kaivosyhtiö Areva aloittaa piakkoin uraaninetsinnän valtaamallaan Riutan alueella Pohjois-Karjalassa. Yhtiön tavoitteena on selvittää, onko Enon ja Kontiolahden kunnan alueella sijaitsevalla valtausalueella uraania niin paljon ja siinä muodossa, että se on taloudellisesti hyödynnettävissä. Yhtiöllä on 18 valtausaluetta, joiden yhteispinta-ala on 16 neliökilometriä.

-Tutkimuksiin menee ainakin kaksi vuotta, mutta oletus on, että ne kestävät viisi vuotta, toteaa Osmo Kaipainen, joka on Areva Resources Finland Oy:n toimitusjohtaja.

-Alueelta on löydetty lohkareita, joiden pitoisuus on sen verran hyvä, että ne ovat malmilohkareita. Tutkimme nyt, mistä lohkareet ovat peräisin, yhtiön tekninen johtaja Erkki Vanhanen kertoo.

Käytännössä työt alkavat geologisella kartoituksella ja näytteenotolla. Ensimmäiseksi maastoon ilmestyy kaivinkone, joka poistaa kapealta kaistaleelta maat ja kaivaa kallioperän näkyviin. Kallioperän päällä on arviolta 40 metriä maata. Seuraavaksi kallio pestään putipuhtaaksi.

-Keskeisin alue käydään läpi tänä kesänä. Syyspuolella alkavat syväkairaukset. Ensimmäisessä vaiheessa poraamme 100-300 metriin, mutta poraussuunta ei ole pystysuora vaan vino, Vanhanen kertoo.

Porauksesta syntyy halkaisijaltaan viiden senttimetrin kokoinen reikä.

-Tutkimusten jälkeen luonto muokataan entisenlaiseksi, Kaipainen kertoo.

Arevalla on kauppa- ja teollisuusministeriön myöntämä kaivoslakiin perustuva viisivuotinen lupa etsiä malmia, ei siis aloittaa koelouhoksia, saatikka kaivostoimintaa. Areva Resources Finland Oy on ranskalaisyhtiö Cogeman tytäryhtiö.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme