Mainos
Mainos

Ärhäkkä noro-virus leviää Suomessa

Tämän talven epidemiat ovat paitsi ärhäkämpiä myös alkaneet normaalia aiemmin. Kansanterveyslaitos suosittelee sairaaloiden ripeää tiedottamista epidemiasta sekä hyvää käsihygieniaa.

Noro-viruksen aiheuttamaan vatsatautia on esiintynyt poikkeuksellisen paljon niin Suomessa, Pohjoismaissa kuin muualla Euroopassakin.

Esimerkiksi Saksassa raportoitiin loka-marraskuussa yli 600 epidemiaa ja Unkarissa Budapestissä kolmessa sairaalassa sairastuneita oli yli 500.

- Nyt meillä on jonkinlainen uusi variantti noro-viruksesta ja sille on ollut ominaista, että se on lähtenyt näin varhain liikkeelle. Kun yleensä virus-epidemiat ovat tammi-helmikuussa niin nyt tämä onkin alkanut marraskuun puolella. Ja tälle uudelle variantille on myös tyypillistä se, että se leviää entistä ärhäkämmin ihmisestä toiseen ja sen takia tämä on sairastuttanut suuren määrän ihmisiä, infektiolääkäri Laura Lehtola-Vanhanen Laakson sairaalasta kertoo.

Kansanterveyslaitos suosittelee, että todetuista epidemioista ilmoitettaisiin ripeästi, jotta vierailuja epidemiaosastoilla voisi välttää.

- Tauti leviää kosketustartuntana ihmisestä toiseen eli erinomaisen tärkeää on käsien pesu vedellä ja saippualla. Toisaalta myös ihan kosketuspinnoista tauti voi levitä eli kosketuspintojen kuten ovenkahvojen, hanojen, wc-nuppien ja tällaisten hyvä huolellinen puhdistus olisi myös tärkeätä, Lehtola-Vanhanen muistuttaa.

Normaalikuntoiselle tauti on ikävä, mutta vaaraton ja menee ohi muutamassa vuorokaudessa.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme