Mainos
Mainos

Arhinmäki istuu ministeriöaitiossa selkä suorana - ja tennarit jalassa

Vasemmistoliiton puheenjohtajaa Paavo Arhinmäkeä on tänä kesänä roimittu urakalla. Kriitikoiden mielestä vasemmistoliitolla ei olisi ollut asiaa samaan hallitukseen pääministeripuolue kokoomuksen kanssa.

Ennen eduskunnan lomia tilanne kärjistyi niin pahaksi, että puolue joutui erottamaan kaksi niskuroivaa edustajaa pois eduskuntaryhmästään.

Arhinmäki ei kuitenkaan huoju ryöpytyksen edessä.

– Siksi me hallituksessa olemme, että siellä tehtäisiin sellaisia päätöksiä, jotka puolueemme voisi hyväksyä. Koska vasemmisto on hallituksessa, olemme saaneet aikaan isoimman köyhyyspaketin 40 vuoteen. Se on historiallista jo siksi, että samaan aikaan veroja korotetaan ja muualta joudutaan leikkaamaan, Arhinmäki sanoo.

"Kulttuuri ei saa olla lompakosta kiinni"

Ihmettelyä on herättänyt myös se, miksi Arhinmäki tarttuu kevyenä pidetyn kulttuuri- ja urheiluministerin salkun kahvaan.

– Ei salkun raskautta lasketa vain miljoonissa euroissa. Kulttuuri koskettaa kaikkia ihmisiä ja se on asia, joka yhteiskunnassa on pysyvää. Jos kulttuurin ja urheilun puolesta saa tehdä töitä, niin se on todella tärkeää koko yhteiskunnalle.

Salkku on mieleinen myös siksi, että Arhinmäen intohimot ovat aina liittyneet urheiluun ja kulttuuriin. Erityisen tärkeitä ovat jalkapallo, musiikki, kuvataide ja teatteri.

– Ei siitä haittaa voi olla, että tuntee jo entuudestaan oman ministerialueensa ja kokee intohimoa sitä kohtaan.

Urheiluministerinä Arhinmäki haluaa satsata erityisesti junioritoimintaan. Odotettavissa on myös, että maailman suosituin joukkuelaji jalkapallo saa erityishuomiota: onhan Arhinmäki lontoolaisseura Chelsean intohimoinen fani.

Kulttuuriministerinä hän taas haluaa elämyksiä koko kansalle.

– Uskon vanhaan sloganiin, että kulttuuri kuuluu kaikille. Kynnysten pitää olla matalia, esimerkiksi maksuttomia tapahtumia voisi olla enemmän. Museoissa ja taidenäyttelyissä voisi olla päiviä, jolloin sisään pääsee maksutta. Kulttuuri ei saa olla lompakon paksuudesta kiinni, Arhinmäki visioi.

Kesällä hengaillaan Helsingissä

Arhinmäen imagoon kuuluu vahvasti kaksi asiaa: jalkapallofanius ja rento pukeutuminen. Edes ministerinä hän ei ole valmis tinkimään tavaramerkeistään.

– Tässä kun katselen vaatteitani, niin kyllä minä tänäänkin olin ministeriaitiossa tennareissa. Eri tilanteissa on erilaiset vaatteet. Minut on nähty puku päällä ja kravatti kaulassa, mutta aion käyttää myös hupparia ja verkkareita, Arhinmäki kuittaa.

Viime aikojen raju pyöritys on saanut tuoreen ministerin huokailemaan vapaa-ajan perään.

– Kunpa saisi hetken hengähtää. Mutta jos sellainen tilanne tulee, niin fillarointi pitkin Helsingin rantoja on mahtavaa. Ja tietysti pelien katsominen jalkapallokenttien laidalla. Parasta on yleinen hengaileminen.

Tuskalla ja työllä kokoon kyhättyä uutta hallitusta on nimitetty milloin kirppusirkukseksi, milloin kaikilla mausteilla ryyditetyksi hyytelöksi. Mutta keitä tässä hallituksessa istuu?

Tässä juttusarjassa tapaamme joka arkipäivä yhden uusista ministereistämme. Ministerit pääsevät pohtimaan oman salkkunsa sisältämiä haasteita ja kertomaan myös siitä, mitä kiireisen poliitikon kesänviettoon kuuluu. Sarja lähetetään myös Radio Novassa arkisin kello 12.30.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme