Mainos
Mainos

Arhinmäki panisi rikkaat lujille

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Paavo Arhinmäki korostaa verotuksen merkitystä hyvinvointivaltion ylläpitämisessä.

Huomenta Suomessa vierailleen Arhinmäen mukaan kaiken verotuksen pitäisi olla progressiivista, niin että ne maksavat, joilla siihen on varaa.

— Alle 10 000 euron tulot ovat niin pienet, että niistä ei pitäisi maksaa veroja ollenkaan, Arhinmäki linjaa.

Arhinmäen mukaan ansiotuloverotus voisi kiristyä noin 3500-4000 kuukaudessa ansaitsevien kohdalla, niin että nämä maksaisivat noin kympin enemmän kuussa. Toimitusjohtajien ja muiden hyvin ansaitsevien verotus kiristyisi parilla sadalla eurolla kuukaudessa.

Verotuksen kiristäminen koskisi myös pääomien ja osinkojen verotusta, ja niiden muuttamista progressiivisiksi.

— Meidän mielestämme on reilua, että kaikkia tuloja erotetaan samalla periaatteella, tulevat ne eläkkeistä, työttömyyskorvauksista, palkasta, pääomista tai osingoista. Mitä suuremmat tulot, sitä korkeampi prosentti, Arhinmäki korostaa.

Kaikkia veroja Vasemmistoliitto ei kuitenkaan halua nostaa.

— Me emme ole valmiita arvonlisäveron korottamiseen kahdesta syystä: Ensinnäkin se on suoraan suomalaisen työn verottamista ja toisaalta pieni- ja keskituloiset maksavat sitä suhteessa huomattavasti enemmän kuin isotuloiset, Arhinmäki sanoo.

Kallein Vasemmistoliiton ajama verotuloilla maksettava uudistus olisi perustulon nostaminen 750 euroon kuukaudessa. Arhinmäen mukaan tämä maksaisi noin 1,2 miljardia euroa vuodessa.

"Katainen söi sanansa"

Mitä tulee hallituksen tekemään energiaverouudistukseen, Arhinmäki syyttää valtiovarainministeri Jyrki Kataista (kok.) yritysten kelamaksujen poiston maksattamisesta kansalla energiaverojen muodossa.

— Tällä energiaverouudistuksella, jota hallitus markkinoi vihreänä energiaverouudistuksena, ei ole mitään tekemistä ympäristön kanssa. Lämmityskustannukset ja asumiskustannukset nousevat ja sillä korvattiin kelamaksun poistaminen työnantajilta, vaikka Jyrki Katainen eduskunnassa nimenomaan lupasi, että sitä ei kansa joudu maksamaan, Arhinmäki sivaltaa.

Energiaverot tulisi Arhinmäen mukaan rakentaa niin, että ne oikeasti toimisivat ympäristön hyväksi.

— Ympäristöverojen idea pitäisi olla se, että niillä parannetaan ympäristön ja ilmaston tilaa. Ihmisten ja yritysten pitäisi käyttäytymistään ja kulutustottumuksiaan muuttamalla voida välttää verot. Nyt esimerkiksi kaukolämmön piirissä olevien talouksien on aika mahdotonta tätä tehdä, Arhinmäki sanoo.

Vasemmisto katsoo eteenpäin

Vasemmistoliitto on Perussuomalaisten ohella yksi harvoja puolueita, joiden gallupkannatus on vaalien alla noussut.

Arhimäki uskoo sen johtuvan siitä, että Vasemmistoliitto niin kuin Perussuomalaisetkin tarjoaa selvän vaihtoehdon. Ero vain on Arhinmäen mukaan siinä, että Vasemmistoliitto katsoo eteenpäin ja Perussuomalaiset taaksepäin.

Vasemmistoliitto korostaa muun muassa avointa ja monikulttuurista Suomea.

— Kyllä yhteiskunnan pitää tukea kaikenlaista kulttuuria. Sehän on yhteiskunnan inhimillisyyden yksi mittareista, että on mahdollisuus tuoda taiteen kautta esiin erilaisia asioita, Arhinmäki muistuttaa.

Katso vasemmistoliiton puheenjohtajan Paavo Arhinmäen haastattelu: (Huomenta Suomi 28.3.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme