Mainos
Mainos

Arja Paasio: Unelmien leikkimökit

Toivoin, että tässä olisi hyvä kirja yhdessä kummitytön kanssa selattavaksi; kirja, jonka voisi antaa tupaantuliaislahjaksi tutulle lapsiperheelle; kirja, josta saisi hyviä vinkkejä myös esimerkiksi kesämökin tai vierastuvan sisustamiseen ja suunnitteluun.

Melkein, mutta ei aivan. Ystäväni lapsi (5-vuotias) jaksoi selailla kirjaa kanssani vain hetken, sillä varsinkin historiaosuuden kuvat ja kertomukset ovat enemmän leikkimökeistä kiinnostuneiden aikuisten makuun. Pieni lapsi ei jaksanut innostua historian havinaa huokuvista leikkimökeistä, jotka näyttivät melko samanlaisilta (ja varsinkin lapsen silmissä myös tylsiltä) mökkeröiltä. Kertomukset näissä mökeissä leikkineistä lapsista kiehtoivat pientä hetken aikaa, mutta tarinoissa ei lopulta aikuisenkaan mielestä ollut kovin erikoisia käänteitä.

Sen sijaan "Kotipihojen aarteet"-osio sai lapsen silmät säihkymään. Suloisesti sisustetut ja pikkuiselle omistajalleen tehdyt leikkimökit kiinnostivat niin lukijaa kuin kuuntelijaakin - varsinkin merirosvolaivaksi ja autoksi tuunatut sekä hauskasti nimetyt (esimerkiksi Villa Sukka) leikkimökit herättivät hilpeyttä molemmissa. Kovinkaan kauan ei lapsi lukuhetkessä viihtynyt, mutta ajatus leikkimökistä jäi kuitenkin lapsen mieleen. Alkoipa pieni tyttö suunnitella jo omaa leikkimökkiä maalle.

Kirjasta aikuinen saa hyviä vinkkejä leikkimökin rakentamiseen. Valmis leikkimökkipaketti saattaa olla helpoin ratkaisu, mutta ei suinkaan paras. Kirjan tarinoissa piilee hyvä vinkki kaikille leikkimökkiä suunnitteleville: Kannattaa miettiä, millaista käyttöä leikkimökillä on lasten jälkeen. Voisiko leikkimökkiä käyttää vierasmajana? Tai äidin lukutilana? Tai ehkäpä isän verstaana? Nämä asiat kannattaa ottaa huomioon jo suunnitteluvaiheessa, sillä muuten monen leikkimökin kohtalona on unohdus ja ränsistyminen, kuten kirjasta voi lukea.

Kirjan lopussa on tietoa niin suunnitelmista kuin lupa-asioistakin, joten Unelmien leikkimökit sopii esimerkiksi tupaantuliaislahjaksi omakotitaloon muuttaneelle lapsiperheelle. Lahjan saajalla täytyy kuitenkin olla todellinen ajatus leikkimökin teosta, sillä pelkäksi selailukirjaksi tästä teoksesta ei mielestäni ole. Kirjassa on kyllä kauniita kuvia, pari persoonallista leikkimökkiä ja joitain hauskoja sisustusideoita, mutta itse koin varsinkin alun laajan historiaosuuden puuduttavaksi.

Olisin kaivannut enemmän vinkkejä leikkimökin (tai minkä tahansa pienen mökin) sisustamiseen ja tilaratkaisuihin - nyt monet mökit esiteltiin lähinnä ulkoa päin, aikuisen näkökulmasta kerrottuna.

Niin historiaosuus kuin tuoreet tarinat leikkimökkien synnystä ja käytöstä osoittavat sen, että lapset ovat aina kaivanneet omaa tilaa, jossa leikkiä ja josta huolehtia. Monessa leikkimökissä näkyvät rakennusajan vaikutteet ja ennen kaikkea sen rakentajan, usein isän tai isoisän, rakkaus mökin tulevaa omistajaa kohtaan. Ehkä kirjan tarinoiden jälkeen leikkimökkejä katsoo hieman uusin silmin.

Kommentoija työskentelee MTV3 uutisten multimediatoimituksessa. Kiireisen työn parhaana vastapainona hän pitää hyvää kirjaa ja lämmintä peittoa. Tosin lukeminen on nykyään hieman kausittaista - lomalla saattaa mennä kirja päivässä, työkiireiden keskellä lukeminen saattaa unohtua viikoiksi. Onneksi kirjat odottavat uskollisesti eivätkä koskaan mene vanhoiksi!

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme