Mainos
Mainos

Arkea Varsinais-Suomessa: Lapsi ja susi odottivat yhdessä koulutaksia

Varsinais-Suomessa vanhemmat eivät enää ymmärrä Suomen virallista petolinjaa. Viimeksi eilen susilauma söi kaatamaansa peuraa melkein keskellä Nousiaisten keskustaa.

Susien ruokapaikalta oli koululle vajaa kilometri. Pahimmillaan tilanne on ollut esimerkiksi Mynämäellä sellainen, että koululainen on odottanut koulutaksia yhdessä suden kanssa. Susi on myös istunut koulun pihalla katsomassa lasten luistelua.

– Kaatoluvilla ei suojella lapsia, vain lampaita ja muita kotieläimiä. Tämä on aikamoista leikkiä lasten hengellä. Jos susi käyttäytyisi lajilleen ominaisesti, se välttelisi ihmistä, Nousiaisten kirkonpiirin alakoulun vanhempainyhdistyksen jäsen Tiltu Nurminen sanoo.

TUOREET SUSIHAVAINNOT

VARSINAIS-SUOMESSA

Vanhempainyhdistys on saanut käyttöönsä petoyhdysmiesten suljetun Tassurekisterin, johon kirjataan kaikki varmennetut havainnot mm. susista. Tassurekisterin mukaan arviolta 5-10 suden lauma liikkuu ainakin Mynämäen, Pöytyän, Nousiaisten, Ruskon, Laitilan ja Turun Paattisten alueella.

Rekisterissä on näkö- tai jälkihavaintoja tästä laumasta viime vuoden lokakuusta tämän vuoden lokakuuhun lähes tuhat.

Nurminen totesi myös, että petoeläinmiehet ovat paljonvartijoina: vain he voivat raportoida susien liikkeistä Tassurekisteriin, jota viranomaiset käyttävät yhtenä tietolähteenä petojen määrästä.

Yksi Varsinais-Suomen lauman naaraista on pannotettu, joten myös sen avulla saadaan tietoja lauman liikkeistä. Lauma liikkuu monen kunnan alueella.

Sudet ja lapset lähekkäin koko ajan

Ennen eilistä susilauma ruokaili Nousiaisten keskustassa peuralla syyskuussa - tuolloin iltapäiväkerhon lähellä.

– Eri koulujen vanhempainyhdistysten aloitteesta Nousiaisten kunta aikoo nyt hakea susien kaatolupaa yhdessä Mynämäen ja Pöytyän kanssa. Tosin siihen on jo sanottu, ettei sitä saada, koska kaatolupia ei anneta ihmisten pelkoihin. Kaatoluvilla ei näköjään suojella ihmisiä, ei edes lapsia, Tiltu Nurminen toteaa.

Nurmisen mukaan Nousiaisissa kunta ei järjestä lapsille susikyytejä, vain saattorahaa lapsensa kouluun kuljettaville vanhemmille. Nurminen kysyykin, eikö valtion pitäisi siirtää susitutkimukseen anneta miljoona euroa kunnille koulukyyteihin.

- Pihapiiristä syötiin ensin yksi lapinkoira. Uuden lapinkoiran susilauma raahasi metsänreunaan sillä aikaa, kun perhe kävi saunassa löylyissä. Lapsi odotti koulutaksia, kun tien toiselle puolelle tuli susikin odottamaan. Kun lapset ylittävät tien jäätyään koulutaksista koulun kohdalla, tien ylitti myös susilauma, Nurminen luettelee ja jatkaa:

– Kun lapset Mynämäessä luistelivat koululla, susi istui koulun pihalla katselemassa. Nousiaisissa lapsi soittaa äidilleen, että miten pääsen kouluun, kun pihalla on susia. Ja kun äiti käski kolistella kattilankansia, sudet katosivat ja lapsi lähti kouluun pyörällä. Kuinka moni aikuinen olisi lähtenyt?

Pahimmillaan perheet ovat kohdanneet vähättelyä.

– Te olette nyt lukeneet liikaa Punahilkkaa. Niinkin meidät on yritetty tehdä naurunalaisiksi, Tiltu Nurminen kertoo.

Petokiista myös Pirkanmaalla

Petojen lisääntymisestä ja tunkeutumisesta yhä lähemmäksi asutusta on kiistelty tänä syksynä myös mm. Mänttä-Vilppulassa Pirkanmaalla.

Kunta kieltäytyi ensiksi maksamasta koulukyytejä petoja pelkääville lapsille ja osti koululaisille karhukellot. Nyt kuljetuksen tarpeellisuus arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme