Mainos

Arkeologit löytäneet uutta tietoa Lahden historiasta

Arkeologit ovat löytäneet Lahden toriparkin rakennustyömaalta uutta tietoa alueen historiasta.

Lahden kylän jäännökset ovat säilyneet osittain tähän päivään asti, sillä kauppatori rakennettiin kylän päälle melko pian sen jälkeen, kun kylä oli tuhoutunut tulipalossa vuonna 1877.

Kyseessä on viimeinen kerta, kun Lahden kylän historiaa voidaan tällä alueella tutkia ja selvittää, sillä kauppatorin alle aletaan pian rakentaa 581-paikkaista pysäköintilaitosta.

Arkeologeilla on marraskuun loppuun asti aikaa pelastaa kaikki jäljellä olevat todisteet tulipalossa palaneesta kylästä.

– Arkeologiseksi työmaaksi noin yleensä tämä on aika pitkä aika, mutta kun se jyvitetään neliöihin, joita on tutkittavana, puhutaan hyvin lyhyestä ajasta, sanoo arkeologisten kaivausten vastuullinen johtaja Liisa Seppänen.

Yli hehtaarin kokoisella työmaalla työskentelee tällä hetkellä lähes 30 arkeologia. Kenttätyövaiheeseen kuuluu erilaisia mittauksia, valokuvaamista, kartoittamista, näytteenottoa ja dokumentointia.

Työ etenee maakerroksittain aina siihen asti, kunnes vastassa on puhdas pohjamaa. Tällä hetkellä arkeologit tutkivat kerrosta, jonka löydöt sijoittuvat 1700-1800-luvuille.

Lahtelaiset eläneet oletettua vauraampaa elämää

Ensimmäisen kahden kuukauden aikana arkeologit ovat löytäneet työmaalta esimerkiksi rakennusten pohjia, tulisijoja sekä kaivon, kellarin ja kasvimaan.

Lisäksi on tehty kymmeniätuhansia pieniä, yksittäisiä löytöjä, kuten lasi- ja metalliesineitä, keramiikkaa, rahaa, eläinten luita sekä runsaasti erilaisia piippuja.

Eläinten luuanalyysi antaa myöhemmässä vaiheessa tietoa myös ihmisten ravinnosta ja jopa varallisuudesta.

– On mielenkiintoista saada ihan se konkreettinen ote ihmisten elämään, että millaista elämää täällä on vietetty ja millaisia yhteyksiä tällä alueella on ollut. Näyttää siltä, että elämä täällä on ollut huomattavasti vauraampaa, kuin ehkä on aiemmin ajateltu, Seppänen kertoo.

Kiinnostavimmat löydöt jaetaan Facebookissa

Vaikka toriparkki itsessään on muodostunut lahtelaisille varsinaiseksi kiistakapulaksi, on alueen historia alkanut kaivausten myötä kiinnostaa yhä useampia.

Kaivausten Facebook-ryhmässä vierailee päivittäin tuhannesta viiteentuhanteen ihmistä lukemassa työmaan uusimpia kuulumisia ja katselemassa kuvia kiinnostavimmista löydöistä.

Arkeologisten kaivausten vastuullinen johtaja Liisa Seppänen on ollut positiivisesti yllättynyt siitä, että ihmiset ovat suhtautuneet kaivauksiin myönteisellä tavalla uteliaasti.

– Jos sanotaan yksi yllättävin tekijä täällä työmaalla, niin se on ollut kaupunkilaisten kiinnostus, ja nimenomaan positiivinen kiinnostus tätä meidän työmaata kohtaan. Se on lämmittänyt syvästi mieltä, Seppänen sanoo.

Arkeologit toivovatkin, että myöhemmin löydöistä voitaisiin koota Lahden kylästä kertova näyttely.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot