Mainos
Mainos

Arkkipiispa: Rukoushetki ei muistuta avioliittokaavaa

Arkkipiispa Kari Mäkinen kertoo, että tänään piispainkokouksessa vahvistetun uuden ohjeen mukaan pappi voi rukoilla homoparin puolesta, joko vapaasti tai käyttämällä kirkon rukousperinnettä.

Rukous voidaan Mäkisen mukaan toimittaa joko kotona tai kirkossa.

- Siihen voi sisältyä kiitosta elämänlahjoista, toisesta ihmisestä tai pyyntöä siitä, että Jumala pitäisi huolta ja johdattaisi.

Mäkisen mukaan rukouksessa ei kuitenkään käytetä avioliiton siunaamisen erityispiirteitä.

- Kysymys ei ole avioliitosta. Se ei muistuta sitä kaavaa.

Rukoushetki on papille vapaaehtoinen, joten siitä ei muodostu erillistä virkavelvollisuutta.

- Totta kai papin on aina otettava vastaan pyyntö rukoilla, mutta sen tapaan ei tässä muodostu velvoitetta niin, että säilyy myös kunnioitus niitä kirkon työntekijöitä ja pappeja kohtaan, jotka eivät voi hyväksyä homoseksuaalista suhdetta.

Rippisalaisuudessa papilla velvollisuus suojella uhria

Piispat korostivat myös lapsen etua kysymyksessä rippisalaisuudesta. Papilla on velvollisuus estää lasten hyväksikäyttöä ja suojella uhria, jos hän saa tietää asiasta rippikeskustelussa.

Mäkisen mukaan ohjeeseen kuuluu puuttumisvelvollisuus silloin, kun tiedetään jonkun törkeän rikoksen olevan tekeillä tai uhkaamassa.

- Papin velvollisuus on joko saada asianomaiset itse ilmoittautumaan poliisille tai ilmoittaa itse tarpeen mukaan, Mäkinen sanoo.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme