Mainos
Mainos

Arktinen merijää hupenee kiihtyvällä tahdilla

Arktinen merijää vähenee entistä nopeammin. Pohjoisen jäämeren keskimääräisen jääpeitteisen pinta-alan arvioidaan olleen tänä vuonna pienimmillään 4,5 miljoonaa neliökilometriä, kertoo Ilmatieteen laitos.

Ennen vuotta 2000 merijään vuosittainen pienin laajuus vaihteli 6,2-8,0 miljoonan neliökilometrin välillä.

Pienimmillään merijää oli vuonna 2007, jolloin satelliittien avulla tehty arvio jään peittämästä merialueesta oli 4,3 miljoonaa neliökilometriä.

Tämän vuoden lukema on huolestuttavampi kuin neljän vuoden takainen huonoin tulos. Vuonna 2007 vallitsivat poikkeukselliset tuuliolosuhteet, jotka voimistivat merijään kulkeutumista Jäämereltä Atlantille ja toivat lämpöä Tyynenmeren puolelta Arktikaan. Tänä vuonna tuuliolosuhteet ovat olleet tavanomaiset.

Väheneminen on sopusoinnussa globaalin ilmaston lämpenemisen kanssa, luonnehtii Ilmatieteen laitos.

(MTV3 - STT)

Katso Markus Pirttijoen juttu (Seitsemän uutiset 30.9.2011)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot