Mainos
Mainos

Arktisten hanhien muutto käynnissä

Muutto alkoi Suomen BirdLifen mukaan eilisiltana yli Uudenmaan ja jatkui aamulla myös Kymenlaaksossa.

Arktisten hanhien muutto on alkanut. Ensimmäinen tuhansien hanhien pääjoukko ohittaa parhaillaan Suomea matkallaan pesimäalueilleen Venäjän tundralle. Kiihtyvä muutto alkoi Suomen BirdLifen mukaan eilisiltana yli Uudenmaan ja jatkui aamulla myös Kymenlaaksossa.

Jäämeren ja Siperian rannikolla pesivien lintujen muuttoa kutsutaan arktikaksi. Suomenlahden kautta muuttaa silloin miljoonia arktisia lajeja: valkoposki- ja sepelhanhia, mutta myös alleja, mustalintuja ja kahlaajia.

Arktikan aikaan lintuharrastajat kokoontuvat tarkkailemaan Suomenlahden niemenkärkiin: Kirkkonummelle, Porkkalanniemeen, Hankoon sekä Porvooseen ja Virolahdelle.

- Jos sää suosii, voi yhdestä havaintopaikasta nähdä päivässä jopa kymmeniätuhansia valkoposki- ja sepelhanhia tai satojatuhansia alleja ja mustalintuja, kertoi BirdLiden tiedottaja Lauri Hänninen.

Esimerkiksi eilisiltana nähtiin kymmenentuhannen hanhen muutto Helsingin Lauttasaaresta ja aamulla tarkkailtiin kahden tunnin aikana kahdenkymmenentuhannen hanhen muuttoa Vuosaaressa.

Allit ja mustalinnut talvehtivat eteläisellä Itämerellä ja Pohjanmerellä, valkoposki- ja sepelhanhet taas Pohjanmeren rannikoilla. Ennen päämuuton alkua valkoposkihanhet lepäilevät joitain viikkoja Virossa ja Gotlannissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme