Mainos

Armeija huolestui - tuulivoimasta vakavia häiriöitä tutkille

Puolustusvoimat ei tällä hetkellä myönnä lupia tuulivoimaloiden rakentamiselle, koska ne häiritsevät tutkien toimintaa.

Esimerkiksi lentokone saattaa hävitä tuulivoimaloiden lähellä tutkakatveeseen tai tuulivoimalapuisto voi tutkassa näyttää lentokoneelta.

Eduskunta aikoo käsitellä vielä syksyn aikana ns syöttötariffia, jonka on määrä jopa yli kymmenkertaistaa tuulivoimaloiden rakentaminen Suomessa.

Muutenkin tuulivoima on ollut viime aikoina myötätuulessa.

Nyt puolustusvoimat on yllättäen puuttunut asiaan, eikä halua myöntää uusia rakennuslupia, ennen kuin tuulivoimaloiden häiriövaikutukset tutkille on selvitetty.

- Annamme lausuntoja eri viranomaisille ja he tekevät päätökset. Tällä hetkellä meillä ei ole perusteita antaa tuulivoiman rakentamista puoltavia lausuntoja, koska emme voi luotettavasti arvioida niistä aiheutuvia häiriötekijöitä, sanoo komentajakapteeni Olli-Pekka Lund pääesikunnasta.

Selvitys tukee armeijaa

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa on juuri valmistunut selvitys tuulivoimaloiden tutkille aiheuttamista häiriöistä.

Siinä todetaan, että tuulivoimalat aiheuttavat varjostamista ja heijastuksia tutkasäteilyyn samalla tavalla kuin korkeat mäet ja rakennukset.

- Ne voivat teoriassa tarjota tutkavarjoa esimerkiksi vihamieliselle lentokoneelle, kertoo tuulivoimateknologian professori Olli Pyrhönen Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta.

Hänen mukaansa tuulivoimaloiden suuret pinta-alat toimivat heijastimina tutkasäteilylle. Pyörivät roottorin lavat muuttavat heijastuneen säteilyn taajuutta. Pahimmillaan tuulivoimapuisto voi näkyä tutkassa lentokoneena.

Ongelma on tuttu maailmalla. Esimerkiksi Saksassa armeija on rajoittanut joidenkin tuulivoimapuistojen rakentamista. Myös Yhdysvalloissa, Kanadassa ja Englannissa asia on tiedossa ja siihen on puututtu.

Suomessa tilanteeseen on herätty myöhään.

Komentajakapteeni Olli-Pekka Lund arvelee, että kestää noin vuoden ennen kuin tuulivoimaloiden häiriövaikutuksista tutkille saadaan kattavampi selvitys jatkotoimia varten.

Merkille pantavaa on, että ongelma ei ole pelkästään puolustusvoimien. Tuulivoimalat saattavat haitata myös siviili-ilmailun ja merenkulun tutkia ja tutka-asemia.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot