Mainos
Mainos

Arsenalin tarkastusvaliokunta: Sundqvist-sopimus uuteen harkintaan

Arsenalin tarkastusvaliokunta esittää yksimielisesti, että Ulf Sundqvistin maksettavaksi määrätyistä vahingonkorvauksista tehty sovittelusopimus arvioidaan uudestaan.

Ulf Sundqvist

Arsenalin tarkastusvaliokunta päätti tänään ns. Sundqvist-sopimuksen uudesta tarkasteluesityksestä Arsenalin toimiohjelautakunnalle, josta se menee valtiovarainministeriöön tiedoksi. Tarkastusvaliokunnan puheenjohtajan, kansanedustaja Kari Kantalaisen mukaan esityksen lähtökohta on selvittää entisen pankinjohtajan Ulf Sundqvistin saaman rikostuomion mahdollinen vaikutus sopimukseen.
- Eli katsotaan, onko sopimus pätevä vai pitääkö se lähteä purkamaan, Kantalainen selvittää.

Kantalaisen mukaan Sundqvistin kohdalla tehtiin aikanaan poikkeuksellisen edullinen ratkaisu.
- Tämä tuomioistuimen päätös selkeästi antaa ymmärtää, että silloin kun hän on sopimuksen tehnyt, hänen varallisuusasemansa on hänen oman ilmoituksensa mukaan ollut toinen kuin tässä oikeuden tutkinnan pohjalta ilmenee. Eli tästä tilikikkailusta on kai lähinnä kyse.
- Nyt kun tuli tämä tuomio velallisen törkeästä epärehellisyydestä, on mietittävä onko tämä sopimus enää validi, Kantalainen sanoo.

Kyse yhdenmukaisesta kohtelusta

Kantalainen tähdentää, että nyt palattiin siihen varaumaan, jonka tarkastusvaliokunta otti vuonna 1997.
-Jos oikeudenkäynnin seurauksena tulee jotain toimenpiteitä, eli niin kuin tämä ehdollinen tuomio on nyt tullut niin palaamme asiaan, kuten nyt olemme tehneet.
Kantalainen muistuttaa, että maassa on kymmeniä pankinjohtajia ja satoja luottamushenkilöitä, joiden osalta on tärkeää asianosaisten yhdenmukainen kohtelu.

Arja Alho

Korkeimman oikeuden vuonna 1997 Sundqvistille tuomitsemat vahingonkorvaukset Arsenal-Sillalle soviteltiin 1,2 miljoonaan markkaan. Sopimus herätti arvostelua siitä, että summaa soviteltiin alhaisemmaksi kuin muiden pankinjohtajien. Vahingonkorvauksen kohtuullistamisesta noussut kohu johti Arja Alhon eroon toisen valtiovarainministerin paikalta. Sovittelun hyväksynyt Alho sai myöhemmin eduskunnan perustuslakivaliokunnalta ankarat moitteet.

Korkein oikeus päätti taannoin pitää voimassa hovioikeuden tuomion ns. tilikikkailujutussa. Hovioikeus tuomitsi Sundqvistin ehdolliseen vankeuteen velallisen epärehellisyydestä.
(STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme