Mainos
Mainos

Arto Hiltunen: Johtamisen taito

Arvio: Päivi Lipponen

(WSOYpro)

Johtaminen nykypäivänä on haastavaa. Asiantuntijoita ei komenneta edestä. Työntekijät on innostettava parhaaseen suoritukseen. Asiakas on puolestaan kaiken liiketoiminnan keskiössä. Palveluketju ei saa katketa yhdenkään tekijän kohdalla.

S-ryhmän entinen pääjohtaja Arto Hiltunen on koonnut onnistumisensa ja epäonnistumisensa kirjaksi ”Johtamisen taito. Elämänmittainen matka”. Siinä hän esittää oman johtamisoppinsa. Juuri tällaista kokemuksesta kumpuavaa tietoa tarvitaan. Liian usein johtamistutkimukset ovat teoreettista tutkimusta ja haastattelutulosten jäsentämistä.

Kirja on mainio opus kaikille, jotka toimivat esimiesasemassa tai sellaista tavoittelevat. Johtajaksi kehitytään vain oppimalla. Hiltunen perusteli alaisilleen vaikeita säästötoimia sillä, että SOK:n hallitus oli asian päättänyt. Esimies kuuli asiasta ja puhutteli Hiltusta, että näissä asioissa ei voi mennä SOK:n hallituksen selän taakse. Tämä vastuunkannon -oppitunti oli Hiltusen mielestä yksi hänen uransa parhaimmista.

Kyseisen kohdan luettuani saman päivän sanomalehdessä kysyttiin presidenttiehdokkaalta, miksi hän leikkasi aikoinaan kansaneläkkeen pohjaosan. Ex-valtiovarainministeri kuittasi: Sosiaaliministeriö esitti.

Arto Hiltunen korostaa, että johtajan on pohdittava omia johtamiskokemuksiaan. Hänen on tunnistettava, kuinka tekee itse havaintoja ja mihin ei kiinnitä huomiota. Kaikki johtaminen tähtää muutokseen ja johtaminen on pitkälti ristiriitojen ratkaisemista.

Kun tunnistaa omien tunteidensa syntyprosessin ja kuinka ne ohjaavat käyttäytymistä, voi kyetä tunnistamaan myös alaistensa tunteita. Tällöin johtaja osaa tukea ja motivoida alaisiaan. Ei pidä tarjota faktoja, kun ihminen tarvitsee tunneviestejä!

Ihminen pitää muutoksesta, kunhan saa sen itse suunnitella. Muuten muutos synnyttää pelkoa.

Hiltusen oivallus on myös se, että heikkoon toimintaan on aina puututtava. Hyssyttely saattaa demoralisoida koko organisaation.

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme