Mainos
Mainos

Arvio: Emma Kari ja Kukka Ranta - KALAVALE. Tyhjenevä meri ja ihmiset sen rannalla

(Into) Arvio: Päivi Mäki-Petäjä

"Yli 70 prosenttia Suomessa syödystä kalasta on ulkomaista ja arviolta puolet EU:n tuontikalasta on kalastettu laittomasti". Tällaiset tiedot pysäyttävät tehokkaasti kalaruuan ystävän. Emma Karin ja Kukka Rannan kirjoittama teos on helppolukuinen ja havainnollinen. Hyvät kuvat vielä lisäävät kirjan kiinnostavuutta.

Kirjassa liikutaan sujuvasti Kymijoelta Las Palmasiin. Kalastuspolitiikan kansainvälisyys tulee lukijalle selväksi: me täällä pohjolan perillä emme voi sulkea silmiämme ylikalastusongelmalta. Vaikutamme maailman kalakantojen tilaan jo sillä, mitä valitsemme kalatiskiltä. EU:n kautta olemme huomattavan vaikutusvaltaisia pelureita maailman kalastuspolitiikassa.

Ajattelemisen aihetta on myös Suomen omassa kalastuspolitiikassa: monessa asiassa olisi parannettavaa.

Ilahduttavaa kirjassa on myös se, että se on selvästi tarkoitettu tavalliselle kalan kuluttajalle. Lopussa vielä listataan, miten meistä jokainen voi vaikuttaa maailman kalakantojen tilaan.

Päivi Mäki-Petäjä on MTV3 uutisten ympäristötoimittaja. Työkseen hän tekee luonto- ja ympäristöaiheisia juttuja uutisiin ja Huomenta Suomeen. Myös aihepiiriä koskettava kirjallisuus kiinnostaa, mutta aikaa lukemiseen jää harmittavan vähän.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme