Mainos
Mainos

Arvio: Heidi Köngäksen Finlandia-ehdokas kuvaa naista mestarillisesti

(Otava)

Heidi Köngäs on armoitettu naisen sielunelämän ja pienten liikahdusten kuvaaja. Tästä lumouksesta pääsee osalliseksi uudessa kirjassa Dora Dora.

Teos vie lukijan Lappiin, toisen maailmansodan aikaan ja saksalaisten sotilaiden elämään. Albert Speerin, Taikurin, Tulkin ja Annemarien kautta kuvataan pitkää talvista matkaa Jäämeren tuntumaan ja ihmisen sisimpään.

Speer on lähtenyt etsimään mielenrauhaa, kauaksi Berliinistä. Hänen mukanaan seuraavat sihteeri Annemarie, suomalainen tulkki ja saksalaisia sotilaita hauskuttamaan palkattu taikuri. Nelikko vaeltaa vuodenvaihteen ajan pimeässä Lapissa.

Speer kaipaa Hitlerin läheisyyttä ja pelkää välirikon syvenemistä. Köngäs kuvaa näiden kahden miehen välistä homoeroottista suhdetta. Annemarie odottaa puolisoaan rintamalta. Tällöin uranaisen vapaus muuttuisi arvostetun upseerinrouvan elämäksi. Taikuri pelkää omaa asemaansa. Hänessä on neljännes juutalaistaverta. Taikurin sormetkin alkavat menettää notkeuttaan. Tulkki puolestaan rakastuu Annemarien fyysisyyteen tuhoisin seurauksin.

Köngäs on mestari hahmottamaan merkityksiä naisen silmin. Ongelma syntyy siitä, että kirjan päähenkilöt ovat enimmäkseen miehiä. Tämän lisäksi liikutaan vielä keskellä karua sotaa saksalaisten SS-miesten parissa. On nimittäin vaikeata uskoa, että Speer pohtisi mielessään Hitleristä runollisesti: ”Vain hänet minä luonnos luonnokselta piirsin kiinni itseeni.” Tai taikuri miettisi: ”Kylmä pakkasilma oli kuin parkaisu vasten kasvoja.”

Hieman jäin miettimään mikä on kirjan kohderyhmä. Teoksessa polveilee kansallissosialistinen ideologia kovin osoittelevasti aseteluna. Historiallisen kaunokirjallisuuden ja vielä sotakirjallisuuden alueelle meno on aina haastavaa.

Päivi Lipponen

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme