Mainos
Mainos

Arvio Niinistön puheesta: "Ei yksiselitteinen EU:n puolustus"

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe sisälsi vahvoja kannanottoja Suomen sitoutumisesta Eurooppaan, arvioi Ulkopoliittisen instituutin johtaja Teija Tiilikainen. 

-Mutta en kokenut, että se olisi ollut puheenvuoro yksiselitteisesti EU:n puolesta, vaan oli siinä monisävyisempiäkin kannanottoja, sanoo Tiilikainen. 

Niinistö muistutti unionin alkuperäisestä tarkoituksesta: rauhan, demokratian ja hyvinvoinnin lujittamisesta. Lisäksi presidentti korosti, että Suomen pitää pyrkiä vaikuttamaan EU:n tulevaisuuden suuntaan. 

-Se oli kannanotto integraation puolesta, mutta ei minkä tahansa integraatiokehityksen puolesta, vaan sellaisen, joka pitäytyy siinä alkuperäisessä tehtävässä. 

Tiilikaisen mielestä presidentti voi tuoda oman mielipiteensä esiin myös sellaisissa asioissa, jotka jakavat voimakkaasti kansan mielipiteitä. Hän muistuttaa, että presidentiltä on nimenomaan toivottu arvojohtajuutta. 

Puhe poikkesi Tiilikaisen mukaan aiemmista presidenttien uudenvuodenpuheista. 

-Painopisteet olivat vähän selkeämmät. Tämä oli Eurooppaa enemmän kuin globaalia kehitystä tai vaikka sitten Suomea.  

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot