Mainos
Mainos

Arvio: Suomen vakuussopimus epämieluisa ja typerä

Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä arvostelee Suomen vaatimaa vakuussopimusta epämieluisaksi, aikaa vieväksi ja typeräksi.

- Kuulostaa siltä, ettei Suomelle ole vielä selkeytynyt, mitä haemme, kenen kanssa haluamme liittoutua tai miten tilanteesta tullaan ulos. Päin vastoin näyttää siltä, että olemme vielä kaivamassa omaa kuoppaamme syvemmäksi. Tämä on olut epäonnistuminen Suomen politiikassa ja nyt täytyisi olla valmis kompromisseihin, joilla Eurooppa pääsee eteenpäin, Penttilä latasi MTV3:n Huomenta Suomen haastattelussa.

Penttilän painottaa, että koko Eurooppa on hoitanut Kreikan vakuusasian huonosti. Suomen ongelma on kuitenkin se, että se on valmis kaatamaan mahdollisuuden päästä eteenpäin Euroopan talouskriisissä sisäpolitiikkaansa takia.

Suomen pelastettava kasvonsa

Eduskunnan puhemies Eero Heinäluoma sanoi aamulla Huomenta Suomen haastattelussa, ettei Saksa ole teilannut vakuuksia kokonaan, vaan ainoastaan Suomen ja Kreikan sopiman vakuusmallin.

- Toivon, että löydämme tavan pelastaa Suomen kasvot edes osaksi ilman, että joudumme avaamaan sopimusta. Tämä on varmaan yhteinen tahto niin Saksassa kuin muissa maissakin, että tavalla tai toisella päästää eteenpäin, Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Risto E. J. Penttilä totesi.

Penttilän mukaan keskeistä tilanteessa on, että Suomi on menettänyt kykynsä ajatella strategisesti.

- Kylmän sodan aikana osasimme ajatella, että on isoja ja pieniä asioita ja olimme valmiita luopumaan pienistä asioista. Suomen kansallinen etu pysyi kirkkaana mielessä. Tämä on nyt unohdettu. Emme ole miettineet lainkaan sitä, kenen kanssa meidän pitäisi liittoutua ja mikä on Suomen asema kriisin jälkeen.

Penttilän mukaan vakuusasiassa voitaisiin vielä perääntyä arvokkaasti ja hakea muunlaista ratkaisua.

(MTV3)

Katso Keskuskauppakamarin toimitusjohtajan Risto E.J. Penttilän haastattelu: (Huomenta Suomi 25.8.2011)

Katso eduskunnan puhemiehen Eero Heinäluoman (sd.) haastattelu: (Huomenta Suomi 25.8.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme