Mainos
Mainos

Arvio - Tove Alsterdal: Kadonneet

(Gummerus). Suomentanut Katriina Huttunen. Arvio: Päivi Lipponen.

Ruotsilla on yllättävän paljon kansainvälisen läpimurron tehneitä kirjailijoita. Yksi uusista tulokkaista on Tove Alsterdal. En ihmettelisi, mikäli dekkarista tehtäisiin pian myös elokuva.

Kadonneet –teoksessa kolmen naisen kohtalot törmäävät. Laittomien maahantulijoiden kumivene lähestyy rannikkoa. Salakuljettajat ryhtyvät mätkimään airoilla ihmisiä mereen. Uimataidottomat hukkuvat. Nainen tarrautuu poijuun ja pelastuu.

Nuori bilettäjä lähtee yöllä rannalle lempimään surfaripojan kanssa. Aamulla hän herää yksin hiekalta, passi ja rahat vietyinä. Yrittäessään etsiä kenkiään, hän löytää kuolleen miehen.

Allyn mies on freelancer toimittaja. Mies on lähtenyt työkeikalle Pariisiin. Yhteys Patrickiin katkeaa. Onko jotain sattunut vain onko mies löytänyt uuden naisen? Epätoivoinen vaimo päättää lähteä etsimään miestään. Huterista pikkutiedoista Ally kokoaa palapelin ja rakentaa kuvan, mitä hänen puolisolleen todella tapahtui.

”Olet siis kadottanut miehesi. Tässä käsittelyssä kuolee ihmisiä joka päivä, mutta vain sinun menetykselläsi on merkitystä. Miksi koska hän on parempi ihminen?”

Patrickilla oli työn alla ollut artikkeli ihmisten salakuljetuksesta. Hän oli saanut kaivettua esille miten järjestäytynyt rikollisuus pesiytyi maasta toiseen, rahaeliitin pauloista poliittisen eliitin taskuihin. Kun poliisit olivat lahjoittavissa, rikokset jäivät tutkimatta.

Kuka hoitaa ranskalaiset vanhukset? Kuka poimii Espanjassa edulliset vihannekset lähetettäväksi eurooppalaisiin ruokakauppoihin? Salakuljetus ja orjakauppa ovat valtaisa rahasampo. Arviolta pelkästään Pariisissa on 400 000 paperitonta siirtolaista ja Länsi-Euroopassa kahdeksan miljoonaa. Näillä ihmisillä teetetään useimmiten orjatyötä. Olematon palkka, ei vakuutuksia. Useimmat laittomat siirtolaiset ovat veloissa salakuljettajille vuosikymmenet. Heitä kohdellaan kuin karjaa, yöksi lukitaan varastoihin.

Yllättävää kyllä tänä päivänä orjan saa halvemmalla kuin orjakaupan aikaan. Tuolloin orjan hinta oli nykyrahaksi muutettuna 38 000 dollaria, mutta nykyisin orjan saa 40-90 dollarilla.

Pimeä raha vetää puoleensa järjestäytyneen rikollisuuden, alamaailman väkivalta on julmaa ja raakaa. Vastaanpanijat raivataan hengiltä ja viattomia sivullisia kuolee. Onnistuuko Patrik räjäyttämään salakuljetusrenkaan tai kohtaako Ally vielä miehensä? Niin tai näin, ” kosto on suloinen”.

Päivi Lipponen

Kirjoittaja on kansanedustaja (SDP) ja Helsingin kaupunginvaltuutettu

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme