Mainos
Mainos

Kestävyysvajearvioissa hurjat erot - tutkija paljastaa syyn

Laskelmat julkisen talouden kestävyysvajeesta vaihtelevat kahdesta miljardista eurosta 11 miljardiin euroon.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen (VATT) selvityksen mukaan eroa selittävät erityisesti erilaiset arviot hoito- ja hoivamenojen kasvusta.

- Ei voida sanoa, mikä luku on oikein sinänsä. Tässä tehdään ennusteita aika pitkälle tulevaisuuteen, ja tulevaisuuden ennustaminen on tunnetusti aika vaikeaa, kertoi VATT:n erikoistutkija Jan Klavus aamun Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Klavuksen mukaan kestävyysvajetta lasketaan teknisillä malleilla, joihin laitetaan hyvin pitkälle ulottuvia oletuksia esimerkiksi talouden kehittymisestä. VATT keskittyi tarkastelemaan hoivamenojen vaikutusta kestävyysvajeeseen.

- Jos meillä on terveempi väestö ja pystymme myöhentämään varsinkin kalliimpien hoitojen aloittamista, niin sillä on hyvin voimakas vaikutus menokehitykseen, Klavus tiivisti.

Hallitus yrittää kuroa julkisen talouden vajetta umpeen vuoteen 2017 mennessä rakenteellisilla uudistuksilla. Sote-uudistus on yksi keskeisimmistä rakenneuudistuksista.  

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme