Mainos
Mainos

Arvokala halutaan takaisin Oulujokeen

Lohien vaellusta Oulujoessa seurataan radiolähettimillä.

Riistan- ja kalatalouden tutkimuslaitos tutkii nyt ensimmäistä kertaa lohen vaellusta Oulujoessa. Radiolähettimen on saanut 40 lohta, joiden toivotaan löytävän sopiva kutupaikka Oulujoesta tai sen sivuhaaroista.

Tätä raidiotutkimusta on aikaisemmin tehty muualla, mutta nyt saadaan uutta tietoa vuosi sitten käyttöönotetun kalatien toimivuudesta. Oulujoki on yksi suomen rakennetummista joista, joka on aikoinaan ollut hyvä lohijoki.

- Radiolähettimillä merkittyjen lohien perusteella näyttäisi siltä, että vajaa puolet niistä nousee jokeen, kertoo tutkija Ville Vähä riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Vaikka kalat saadaankin nousemaan jokeen ei se vielä takaa, että kanta elpyy. Vielä tarvitaan sopivia kutupaikkoja joko pääuomasta tai sitten pienistä sivujoista.

Nyt lohien kutu on kiivaimmillaan. Jatkotutkimuksissa otettavista suomunäytteistä selviää, pystyykö arvokala lisääntymään Oulujoessa. Näytteistä nähdään onko kala syntynyt luonnollisesti joessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.10.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme