Mainos
Mainos

Arvokala halutaan takaisin Oulujokeen

Lohien vaellusta Oulujoessa seurataan radiolähettimillä.

Riistan- ja kalatalouden tutkimuslaitos tutkii nyt ensimmäistä kertaa lohen vaellusta Oulujoessa. Radiolähettimen on saanut 40 lohta, joiden toivotaan löytävän sopiva kutupaikka Oulujoesta tai sen sivuhaaroista.

Tätä raidiotutkimusta on aikaisemmin tehty muualla, mutta nyt saadaan uutta tietoa vuosi sitten käyttöönotetun kalatien toimivuudesta. Oulujoki on yksi suomen rakennetummista joista, joka on aikoinaan ollut hyvä lohijoki.

- Radiolähettimillä merkittyjen lohien perusteella näyttäisi siltä, että vajaa puolet niistä nousee jokeen, kertoo tutkija Ville Vähä riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta.

Vaikka kalat saadaankin nousemaan jokeen ei se vielä takaa, että kanta elpyy. Vielä tarvitaan sopivia kutupaikkoja joko pääuomasta tai sitten pienistä sivujoista.

Nyt lohien kutu on kiivaimmillaan. Jatkotutkimuksissa otettavista suomunäytteistä selviää, pystyykö arvokala lisääntymään Oulujoessa. Näytteistä nähdään onko kala syntynyt luonnollisesti joessa.

(MTV3)

(Seitsemän uutiset 17.10.2005)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot