Mainos
Mainos

Arvonlisävero, Yle-vero, ajokortti – mikä kaikki muuttuu tänä vuonna?

Nyt vuoden alusta uudet ajokortit muuttuvat määräaikaisiksi ja televisiolupamaksusta ei pääse enää luistamaan. Moni muukin asia muuttuu.

Yle-vero korvaa vuoden alusta perinteisen televisiolupamaksun. Vero on 0,68 prosenttia ansio- ja pääomatuloista, enimmillään kuitenkin 140 euroa vuodessa. Veroa maksavat kaikki 18 vuotta täyttäneet. Vero ei kuitenkaan tule maksettavasi, jos tulot ovat alle 7 352,95 euroa vuodessa, olet alle 18-vuotias tai kotikuntasi on Ahvenmaan maakunnassa.

Yleinen arvonlisävero nousee vuoden alusta 23 prosentista 24 prosenttiin. Elintarvikkeiden ja rehujen arvolisävero nousee 13 prosentista 14 prosenttiin. Kirjojen, lääkkeiden, liikuntapalveluiden arvonlisävero nousee puolestaan 9 prosentista 10 prosenttiin.

Asunto-osakeyhtiöiden ja keskinäisten kiinteistöosakeyhtiöiden osakkeiden luovutuksesta suoritettava varainsiirtovero nousee 1,6 %:sta 2,0 %:iin.

Uusi ajokorttilaki tuo muutoksia joihinkin ajokorttiluokkiin, ajokorttien voimassaoloaikoihin sekä osaan opetusta ja tutkintoja. Laki tulee voimaan 19.1.2013.

Jatkossa myönnettävät uudet ajokortit tulevat olemaan määräaikaisia, voimassa 2-15 vuotta riippuen ajokorttiluokasta ja haltijan iästä. Kaikki nykymallin mukaiset ajokortit vaihdetaan uusiin vuoteen 2033 mennessä. Henkilöauton B-ajokortin kuljettajakoulutus muuttuu kolmivaiheiseksi.

Ensi vuonna toteutetaan myös useita kuntaliitoksia:

Alavus - Töysä

Kitee - Kesälahti

Kuopio - Nilsiä

Lohja - Karjalohja - Nummi-Pusula

Mikkeli - Ristiina - Suomenniemi

Oulu - Haukipudas - Kiiminki - Oulunsalo - Yli-Ii

Raahe - Vihanti

Sastamala - Kiikoinen

Savonlinna - Kerimäki - Punkaharju

Vaasa - Vähäkyrö

(MTV3)

Jutusta on poistettu virheellinen tieto siitä, että verovapaa kilometrikorvaus laskisi. Verotus ei muutu.

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot