Mainos
Mainos

Asbesti tappaa yhä kymmeniä suomalaisia

Yli sadalta suomalaiselta löydetään vuosittain asbestin aiheuttama syöpä. Työterveyslaitoksen ylilääkäri Panu Oksa arvioi, että vakavien keuhkopussinsyöpien osuus on noin kolmannes. Ennuste on tuolloin heikko. Vain harva on enää elossa vuoden kuluttua syövän löytymisestä.

Keuhkosyövän kohdalla tilanne on lohdullisempi.

- Jos se on havaittu pienenä nappulana ja pystytty leikkaamaan heti pois, niin viiden vuoden kuluttua on puolet vielä hengissä, Oksa sanoo.

Asbestisairaus itää keuhkoissa 20-40 vuotta. Esimerkiksi keuhkopussimuutokset eivät oireile eikä pölykeuhkosairauskaan (asbestoosi) vielä alkuvaiheessa. Muutokset löytyvät vain keuhkoröntgenkuvissa ja keuhkojen toimintakokeissa. Tästä syystä säännöllisiä terveystarkastuksia pitäisi jatkaa eläkkeelläkin.

Oksan mukaan liian moni kuitenkin unohtaa tarkastukset. Omalle lääkärille pitää myös muistaa kertoa altistumisestaan asbestille.

Suomessa arvioidaan olevan elossa reilut 50 000 asbestille altistunutta. Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa 1988; nyt löytyvät syövät ovat peruja 1970-luvulta. Tuolloin suomalaiset altistuivat asbestipölylle etenkin rakennustyömailla, telakoilla ja autokorjaamoissa.

Ylilääkäri Oksa arvioi, että syöpätapausten määrä alkaa pudota vuoteen 2015 mennessä.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme