Mainos
Mainos

Asbestinpurkajilla huikeat voitot - taloyhtiöt maksumiehinä

Kilpailuvirasto on kiinnittänyt huomiota asbestinpurkualalla toimivien yritysten korkeisiin katteisiin, kertoo MTV3:n 45 minuuttia -ohjelma. Virallista, julkista avausta tutkinnasta ei ole tehty, mutta virastossa on vireillä esiselvitys.

Asbestinpurkualan yritykset ovat viime vuosina tahkonneet jopa kymmenien prosenttien katteita ja yltäneet satojen prosenttien sijoitetun pääoman tuottoon. Lisäksi ala on nopeasti keskittynyt yrityskauppojen seurauksena.

Kilpailuviraston kartelliasiantuntija Mika Hermas pitää luonnollisena, että asbestinpurkajien korkeat katteet ja keskittyminen herättävät kysymyksiä.

– Mitään virallista näyttöä hintakartellista ei ole. Korkeat katteet voivat olla seurausta myös sääntely- ja markkinaolosuhteista, Hermas toteaa.

Suomen asbesti- ja pölysaneerausliikkeiden liiton eli SAP:n mukaan kyse on normaalista liiketoiminnasta.

Purkualalla asbesti on ainoa, joka on säädelty ja jolle vaaditaan viranomaisten purkutyövaltuuksia.

Kilpailuvirasto on aiemmin selvittänyt hinnanohjausta esimerkiksi kivitöissä sekä asfalttialalla. Asbestinpurkua tehdään vuosittain 60-70 miljoonan euron arvosta. Merkittäviä purkutyön tilaajia ovat olleet julkisen sektorin toimijat kuten Helsingin kaupunki. Usein maksumiehinä ovat myös tavalliset taloyhtiöt.

Lisätietoa aiheesta 45 minuuttia -ohjelmassa MTV3-kanavalla klo 20.05.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme