Mainos
Mainos

Puolustusministeri Niinistö HS:ssa: Siviilipalvelusmiehiltä pois oikeus kieltäytyä aseista sodan aikana – Aseistakieltäytyjäliitto tyrmää

Puolustusministeri Jussi Niinistö (sin.) esittää siviilipalveluslain muuttamista. Helsingin Sanomissa julkaistussa mielipidekirjoituksessa Niinistö vihjaa muun muassa, että siviilipalvelusmiehiltä tulisi poistaa oikeus kieltäytyä asepalveluksesta sodan aikana.

–  Erityisen ongelmallinen normaalioloissa on ­nykyisen lain tarjoama rajoittamaton mahdollisuus asepalveluksesta kieltäytymiseen myös silloin, kun asevelvollisia tarvittaisiin tositoimiin, Niinistö kirjoittaa.

Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteerin Kaj Ranisen mukaan mahdollisuuden poistaminen rikkoisi kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia, joita Suomi on sitoutunut noudattamaan.

–  Niiden mukaan Suomi on velvollinen tunnustamaan aseistakieltäytymisoikeuden myös sodan aikana, Raninen sanoi STT:lle.

Siviilipalvelusmiehet saivat vuoden 2008 siviilipalveluslaissa vapautuksen asepalveluksesta myös sodan aikana. Sitä ennen vapautus koski vain rauhan aikaa.

Niinistö vähentäisi siviilipalveluspaikkoja

Kirjoituksessaan Niinistö ehdottaa myös, että siviilipalveluspaikkojen tulisi olla sellaisia viranomaistahoja, "jotka vastaavat nimenomaan yhteiskunnan turvallisuudesta ja siihen liittyvästä valmiudesta". Ranisen mukaan tämäkin esitys on ongelmallinen, sillä se voisi vaarantaa siviilipalvelukseen liittyvän vakaumuksen suojan.

–  Lisäksi muutos vähentäisi paljon palveluspaikkojen määrää ja sitä kautta yhteiskunnan siviilipalvelusmiehistä saamaa hyötyä.

Todennäköisesti palveluspaikkojen määrän vähentäminen lisäisi myös totaalikieltäytyjien määrää.

Nykyisin mahdollisten siviilipalveluspaikkojen kirjo on varsin laaja. Palveluspaikkoja on muun muassa valtiolla, kunnilla, julkisoikeudellisissa yhdistyksissä, ja joissain uskonnollisissa yhdyskunnissa.

Niinistö myös kannattaa aiemmin Helsingin Sanomien mielipidesivuilla esitettyä ajatusta siviilipalvelusmiesten kertausharjoituksista. Lisäksi hän haluaisi siviilipalveluksen aloittaneille mahdollisuuden muuttaa mieltään ja vaihtaa takaisin armeijaan.

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot