Mainos

Aseluvan saanti yksinkertaistuu: Kouluampumisten jälkeisistä soveltuvuustesteistä luovutaan – "Välttämättä ei tarvitse käydä edes poliisilaitoksella"

Aseluvan hankkiminen yksinkertaistuu ja nopeutuu. Joissain tapauksissa aseluvan voi saada käymättä ollenkaan poliisilaitoksella. Aseluvan myöntämisen perusteet eivät kuitenkaan muutu.

Nykyään aselupa on jätettävä henkilökohtaisesti poliisilaitokselle. Tämän jälkeen suoritetaan tarvittaessa haastattelu ja tehdään soveltuvuustestit. Lopulta asetta on vielä käytävä näyttämässä poliisille.

Aseluvan hakemiseen liittyvät uudistukset tulevat käyttöön kahdessa vaiheessa loppuvuodesta ja 1. joulukuuta 2018, jolloin aselupahakemuksen voi jättää sähköisesti.

– Lupaprosessia halutaan yksinkertaistaa, niin että hakija käy poliisilaitoksella vain kun hänen henkilökohtainen sopivuutensa halutaan arvioida. Näin poliisilla on enemmän resursseja käytettävissä sellaiseen työhön, joka on aseturvallisuuden kannalta merkittävää, Poliisihallituksen asehallintopäällikkö Mika Lehtonen sanoo.

Uudistuksessa luovutaan soveltuvuustestistä, joka otettiin käyttöön Jokelan ja Kauhajoen kouluampumistapausten jälkeen vuonna 2011, jolloin aselupien hakemista kiristettiin.

Lehtonen sanoo, ettei testi täyttänyt niitä odotuksia, joita siihen asetettiin. Hänen mukaansa esimerkiksi testin kehittämiseen liittyi ongelmia.

Haastatteluja osalle hakijoista tehdään jatkossakin, mutta niihin panostetaan entistä enemmän henkilöstön koulutuksella ja ohjeistuksella. Haastattelut kohdennetaan ensisijaisesti uusiin luvanhakijoihin tai esimerkiksi henkilöön, joka hakee lupaa käsiaseelle.

Kaikkia luvanhakijoita ei ole kuitenkaan tarkoitus haastatella.

– Joissain tilanteissa on jopa mahdollista, että aseluvan hakijalle ei tule yhtään käyntiä poliisilaitoksella.

Tästä Lehtonen mainitsee esimerkkinä henkilön, jolla on jo aselupia ja hän olisi hankkimassa uutta metsästysasetta.

Lehtonen tähdentää, että lupaperusteet pysyvät uudistuksenkin jälkeen ennallaan. Lupaa haettaessa otetaan huomioon henkilön sopivuus aseen haltijaksi, hyväksyttävä käyttötarkoitus ja aseen sopivuus käyttötarkoitukseen.

Asiasta uutisoi ensin Helsingin Sanomat.

 

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot