Mainos
Mainos

Asem-huippukokous alkoi

Kokouksen asialistalla on pitkä lista aiheita ilmastonmuutoksesta turvallisuuteen, mutta konkreettisia päätöksiä kokous ei tee.

EU:n ja Aasian maat ovat aloittivat iltapäivällä huippukokouksensa Helsingin Messukeskuksessa. Asem-kokouksessa on mukana yhteensä 38 maan johtajat Euroopan ja Aasian maista.

Presidentti Tarja Halonen ja pääministeri Matti Vanhanen valoivat puheenvuoroissaan uskoa Asem-yhteistyön mahdollisuuksiin.

Halonen piti Asem-kokouksen avajaispuheessaan tärkeänä, että globalisaation hyödyt saadaan levitettyä laajemmalle. Halonen uskoo, että EU:n ja Aasian Asem-yhteistyöllä voidaan saada aikaan oikeudenmukaisempaa globalisaatiota. Matti Vanhanen sanoi omassa puheessaan, että ilmastonmuutoksella voi olla dramaattisia seuraamuksia sekä Euroopassa että Aasiassa.

- Meidän on lähetettävä vahva viesti halustamme tarttua tähän haasteeseen, Vanhanen sanoi.

Kokouksen asialistalla on pitkä lista aiheita ilmastonmuutoksesta turvallisuuteen, mutta konkreettisia päätöksiä kokous ei tee.

Asem-kokous sitoutuu ilmastonmuutoksen torjuntaan

EU:n ja Aasian maat vakuuttavat sitoutuvansa ilmastonmuutoksen torjuntaan, mutta eivät anna Asem-huippukokouksessa uusia sitoumuksia. Osapuolet neuvottelivat varhain sunnuntaiaamuna valmiiksi yhteisen julkilausuman ilmastonmuutoksesta.

Virkamiesten laatima julkilausuma hyväksytään virallisesti kokouksen päätöspäivänä huomenna. Se annettiin etukäteen julki tänään.

- Ilmastonmuutoksen globaalin luonteen tunnustaminen vaatii laajinta mahdollista yhteistyötä ja osanottoa sekä oikein mitoitettua kansainvälistä vastausta, julkilausumassa sanotaan.

Asem-yhteistyöhön on päätetty ottaa myös uusia jäseniä. Intia, Pakistan ja Mongolia tulevat mukaan yhteistyöhön. Laajentumisesta päätetään virallisesti huomenna. EU taas on tuomassa Asem-yhteistyöhön mukaan Romanian ja Bulgarian, jahka ne liittyvät unionin jäseniksi.

Huippukokous laajoine turvallisuusjärjestelyineen aiheuttaa rajoituksia Helsingin liikenteeseen. Pahimpia ruuhkia odotetaan huomenna, jolloin huippukokousvieraiden lisäksi liikkeellä ovat arkipäivän työmatkalaiset. Suurimmat Asemiin liittyvät mielenosoitukset järjestettiin jo eilen.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme