Mainos
Mainos

Asem-kokous Tampereelle salaisin perustein

Salaisiin laskelmiin perustuvan pöytäkirjan mukaan Tampere tulee 3,5 miljoonaa euroa Helsinkiä edullisemmaksi. Varsinaista tarjouskilpailua ei historiamme suurimmasta huippukokouksesta kuitenkaan järjestetty.

EU:n ja Aasian maiden Asem-huippukokous tuo Tampereelle puolentoista vuoden päästä nelisenkymmentä valtionpäämiestä. Kokousväkeä on pari tuhatta.

Tampereella ei osata vielä arvioida, kuinka paljon kaupunki käyttää kokoukseen omaa rahaansa, kertoo Tampereen elinkeinokeskuksen hallintopäällikkö Raimo Huusari.

- Sitä vasta ruvetaan laskemaan, Huusari sanoo.

Tammikuussa hallituksen EU-ministerivaliokunta päätti pääministerin esittelystä järjestää Asem-kokouksen Tampereella. Pöytäkirjassa perusteluna oli huomattava hintaero Tampereen ja Helsingin Messukeskuksen välillä.

Ei virallista hintakilpailua

Valtioneuvoston kansliasta kerrotaan, että hankintalain vaatimaa tarjouskilpailua ei sovelleta kaupunkivalintoihin. Valtio tekikin kokouksesta vain epävirallisia hintakyselyjä.

- Kyse ei ole tarjouksen hyväksymisestä vaan siitä, että on päätetty järjestää kokous Tampereella, sanoo EU-asioiden valtiosihteeri Antti Peltomäki.

MTV:n 45-minuuttia -ohjelman mukaan valtioneuvoston kanslian laskelmissa Tampereen kokonaiskulut rakennus- ja majoituskuluineen olisivat 963 000 euroa. Helsingissä hinta olisi 4 462 500 euroa. Pöytäkirjan mukaan Tampere-talo tarjoaa tilojaan käyttöön 51 000 eurolla. Helsingin Messukeskus antaisi puolestaan tilansa hintaan 1,9 miljoonaa euroa.

Helsingin Messukeskuksen toimitusjohtaja Pentti Kivinen ei osaa suoraan sanoa, miten Helsingin tarjous voi olla 40 kertaa Tamperetta kalliimpi.

- Se on hyvä kysymys ja ehkä se osoittaa sen, että nämä kustannusarviot on syytä saattaa vertailukelpoisiksi.

Valtiosihteeri Peltomäki myöntääkin, että kyseessä on eräänlainen taustalaskelma.

- Se perustuu arvioon, joka on tehty eri tahoilta saatujen hinta-arvioiden pohjalta. Se on eräällä tavalla tehty taustalaskelma. Tänä päivänä on hyvin tärkeää, että käydään kustannusarviot läpi vielä uudelleen ja koetetaan tarkentaa niitä, ja sitä kautta varmistaa että päätös on oikea, Peltomäki toteaa.

Helsingin Messukeskuksen kustannusarviossa huippukokoukselle on varattu Tampere-taloa lähes kymmenen kertaa suurempi tila. Messukeskus varaa suurkokouksen rakentamiseen ja purkuun kaksitoista päivää. Tampere-talo varaa rakentamiseen vain yhden päivän. Messukeskuksen Kivinen toivookin valtion tarkentavan toiveitaan.

- Meidän kannaltamme on selvää, että jos meiltä halutaan vain kymmenesosa tiloista niin olemme ne valmiit tarjoamaan. Ja jos meiltä halutaan vain yksi valmistelupäivä niin olemme valmiit sen tarjoamaan, Kivinen linjaa.

Valtio puolestaan ei suostu julkistamaan kokouspaikkavalinnassa käytettyjä laskelmia ennen kuin sopimus Tampereen kanssa on tehty.

Kokouspaikasta kisataan Tampereen sisällä?

Nyt valtio harkitsee tarjouskilpailua Tampereen sisällä, eri kokouspaikkojen välillä. Käytännössä kaikki sopivat tilat ovat Tampereen kaupungin omistamia.

Pääministeri Matti Vanhasen mukaan kaupungin valinnassa on kyse makuasiasta.

- Paikkakunta pitää valita. Ei tämä ole sen kummempi asia, se on ihan vähän niin kuin makukysymys missä järjestetään kokous.

Viime kädessä huippukokouspaikan valinnasta vastaa pääministeri Vanhanen, joka puolustaa ratkaisua. Pääministeri ei kuitenkaan enää perustele Tampereen valintaa millään laskelmilla.

Yle vastusti hajauttamista

Kun Asem-kokouskaupunkia valittiin, kansainvälisistä televisioyhteyksistä vastaavan Yleisradion edustaja kävi Tampereella. Yleisradio laati valtioneuvostolle kirjeen havainnoistaan. Ylen mukaan eri taloihin hajautettu kokous tuo teknistä epävarmuutta televisointiin.

Yleisradion kirje sanoi, että "...ainoa paikka ASEM-kokouksen järjestämiseen on Helsinki." Ministereille jaetussa muistiossa Ylen viesti oli kuitenkin muutettu tällaiseksi: "Ylen edustaja piti ongelmallisena lehdistön edustajien suhtautumista muualla kuin pääkaupungissa pidettävään kokoukseen..."

Valtiosihteeri Peltomäki on kuitenkin sitä mieltä, että Ylen viestiä ei ole vääristelty.

- Ei sitä varsinaisesti vääristelty. Tämä on muistio, jossa on referoitu paitsi sitä kirjettä myös käytyjä keskusteluja.

Valtiosihteeri Peltomäen alaisuudessa kokousvalmisteluja tekee EU-kokouserityisasiantuntija, ekonomi Suvi Saxén. Hän on myös valmistellut Helsinki-Tampere -vertailulaskelmia.

Saxén tuli suurelle yleisölle tutuksi viime marraskuussa, jolloin MTV:n uutiset kertoi Saxénin synkästä taustasta kongressialalla. Tuolloin kerrottiin, että Helsingin rikospoliisi tutkii Suomen EU-puheenjohtajuussihteeristön päälliköksi valittua Saxénia epäiltynä velallisen epärehellisyydestä. Tutkintapyynnön oli tehnyt Uudenmaan verovirasto ja epäilty rikos liittyy Saxénin vuosia johtaman ja omistaman kongressitoimiston konkurssiin. Valtioneuvoston kanslia tiesi Saxénin taustan, mutta sitä ei pidetty nimitystä estävänä tekijänä.

Uutisen jälkeen valtio otti Saxénilta pois päällikön tittelin. Saxénin jatkaa silti töitään kokousvalmisteluissa.

(MTV3)

(Kymmenen uutiset 02.03.2005)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme