Mainos
Mainos

Asevelvollisten seulontakyselyt tiukkenevat

Pääesikunta ryhtyy seulomaan varusmiehiä erilaisten kyselyjen avulla. Tavoitteena on vähentää varusmiespalveluksen keskeyttävien määrää selvästi nykyisestä.

Terveydellisistä syistä varusmiespalveluksen keskeyttää noin kymmenen prosenttia ikäluokasta eli lähes 3000 kaikista palveluksen aloittaneista. Pääesikunta haluaa jotakin tilalle, koska kutsuntojen koko ikäluokan terveystarkastuksista ollaan luopumassa vuonna 2008.

Asevelvollisten kutsuntatarkastuksiin liitetään ensi syksystä alkaen huonoa palvelusmenestystä ennakoiva kysely sekä huume- ja alkoholikyselyt. Samat kyselyt tehdään heti varusmiespalveluksen alussa.

- Näillä keinoilla voimme hyvin erottaa riskiryhmät eli asevelvolliset, joilla on merkittävä riski asevelvollisuuden keskeyttämiseen terveydellisin syin. Tarkoituksena on lisätä myös terveystietojen saatavuutta terveyskeskuksista, sairaaloista, mielenterveystoimistoista. Kolmannet menetelmät, joita on jo käytettykin, ovat erilaiset päihdekysymykset, huume- ja alkoholikysymykset, kertoo lääkintäkommodori Kyösti Lehtomäki Pääesikunnasta.

Palveluskelpoisuuden mittaamisen lisäksi Suomen armeija haluaa haluaa entistä tarkemmin arvioida ennakkoon asevelvollisten palvelusturvallisuus.

- Siten, että varusmies selviytyy terveydellisten ominaisuuksien perusteella, omaansa ja muiden palvelusturvallisuutta vaarantamatta eikä myös vaaranna järjestelmän turvallisuutta. Lisäksi hänen on oltava sijoituskelpoinen sodanajan joukkoihin, Lehtomäki summaa.

Vapaa-ajalla varusmiesten huumeiden tai alkoholin käyttö ei näytä olevan tällä hetkellä ainakaan nousussa. Lääkintökommodori Lehtomäki kuitenkin toteaa, että vasrumiesten fyysinen kunto on oleellisesti huonontunut ja paino on selvästi noussut viime vuosina. Myös tupakointi on nuorilla runsasta.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme