Mainos
Mainos

Asianajajat vaativat lisää ryhmätunnistamisia

Rikosasianajajien mielestä poliisien tunnistamiskäytännöissä on puutteita.

Rajatulle tunnistamisjuttuja hoitavien asianajajien piirille tehdyssä kyselyssä ilmeni, että tarkasti säänneltyjä ryhmätunnistamistilaisuuksia järjestetään ani harvoin. Yleensä todistajille näytetään elävän ihmisen sijaan valokuvia.

Vastanneiden mukaan kuvatunnistamisissa käytännöt vaihtelevat paljon. Joskus todistajille esimerkiksi näytetään liian vähän vertailukuvia, toisinaan kuvat poikkeavat toisistaan liikaa.

Jouko Pelkonen Asianajajaliiton hallituksesta sanoo, että hän olisi valmis jopa harkitsemaan lakimuutosta, jotta ryhmätunnistusta alettaisiin käyttää nykyistä enemmän.

– Valokuva ei anna aina oikeaa kuvaa ihmisen yleisolemuksesta, Pelkonen sanoo.

Kyselyssä ilmeni, että joskus juttuja on kaatunut huonosti hoidetun tunnistamisen takia. Kyselyyn vastasi noin 30 rikosasianajajaa.

Rikosylikomisario Juha Rautaheimo Helsingin poliisista kertoo, ettei hän käytä ryhmätunnistamista esitutkinnassa.

– Nykytekniikalla voi hakea rekisteristä kuvia vaikka kymmenestä ihmisestä, joilla on samoja piirteitä, ja näyttää niitä.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot