Mainos
Mainos

Asiantuntija: Äänestyssuositukset viime vuosisataa

Asiantuntija kummastelee, että puolueissa edes harkittiin äänestyssuositusta presidentinvaalin toisella kierroksella.

Esimerkiksi Sdp:ssä pohdittiin, antaisiko puolue äänestyssuosituksen toiselle jatkoon menneelle ehdokkaalle Paavo Lipposen pudottua kisasta.

MTV3:n vaaliasiantuntija, dosentti Kimmo Grönlundin mielestä tällaiset suositukset kuuluvat menneisyyteen.

- Onneksi itse puolueet ovat pidättäytyneet äänestyssuosituksista, ei se ole 2012 Suomea. Kyllä meillä fiksu kansa päättää kukin tykönänsä, Grönlund toteaa MTV3:n Huomenta Suomessa.

- Sen sijaan on mielestäni ihan oikein, että yksittäiset ehdokkaat voivat sanoa tai puolueiden puheenjohtajat voivat sanoa, miten äänestävät. Jotkut eivät ole sitä tehneet, esimerkiksi täpärästi kolmanneksi jäänyt Paavo Väyrynen.

Erot haettava arvoista

Grönlundin mielestä Sauli Niinistön ja Pekka Haaviston väliltä puuttuvat perinteiset politiikan asetelmat, joten eroja haetaan ehdokkaiden arvoista.

- Tämä on nimenomaan henkilövaali. Kun ajatellaan sellaisia suomalaisen politiikan ristiriitoja, niin tällä toisella kierroksella niitä on aika vähän ehdokkaiden välillä.

- Suurin ristiriita tulee suhtautumisessa arvoihin ja asenteisiin. Ei ole vasemmisto-oikeisto, ei maaseutu-kaupunki -asetelmaa, ei ole edes hallitus-oppositio -asetelmaa, ei edes mies-naista, joten erot on haettava sitten muualta.

MTV3:n eilisessä presidenttitentissä ehdokkaat olivat eri mieltä kriisinhallinnasta. Sauli Niinistö kertoi olevansa valmis lähettämään suomalaisjoukkoja kriisinhallintatehtäviin EU:n päätöksellä. Pekka Haavisto edellyttäisi lähtökohtaisesti YK:n turvallisuusneuvoston päätöstä.

(MTV3)

Katso MTV3:n vaaliasiantuntijan Kimmo Grönlundin kommentit: (Huomenta Suomi 2.2.2012)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot