Mainos

Asiantuntija: Ääriliikkeet värväävät nuoria – mukaan liittyvällä heikot eväät selvitä jatkossa

Jyväskylässä kaupunginkirjastossa tapahtunut puukotuksen on nostanut tapetille ääriliikkeisiin liittyvän väkivallan. Yhtä henkilöä puukotettiin keskiviikkona Äärioikeisto Suomessa -kirjaan liittyvässä esittely- ja keskustelutilaisuudessa.

Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikkö Tarja Mankkinen ei pidä tapahtunutta täysin yksittäistapauksena.

– Näitä puukotuksia ja pahoinpitelyjä tapahtuu. Mutta se on eri asia, onko tekijöillä liittymää johonkin laajempaan toimintaan, Mankkinen toteaa Huomenta Suomen haastattelussa.

Jyväskylän tapauksesta riippumatta poliisi seuraa äärioikeistoa ja kaikkia muitakin liikkeitä, joissa on väkivallan uhkaa.

Mankkisen mukaan liikkeitä seurataan etenkin sen vuoksi, että ne muodostavat uhan nuorison hyvinvoinnille.

– Nämä rekrytoivat monesti jäseniä nuorten piiristä. Ja sellainen nuori, joka menee tällaiseen liikkeeseen mukaan niin hänellä on aika heikot eväät selvitä jatkossa.

Miksi ääriliikehdintä Suomessa on ollut harvinaisempaa kuin muissa Pohjoismaissa?

Mankkisen mukaan mallia väkivaltaisen ääriliikehdinnän ehkäisemiseen Suomi voi hakea naapurimaista. Muun muassa Norjassa ja Ruotsissa äärioikeisto on muodostanut jo 80-luvulta lähtien paikoin merkittävänkin turvallisuusuhan. Maista löytyykin sen vuoksi paljon tutkimustietoa siitä, miksi ihminen menee mukaan ääriliikkeisiin.

– Esimerkiksi Norjassa on tutkittu tätä ja siellä on todettu, että yleensä nuoret menevät ääriliikkeisiin mukaan muista syistä kuin ideologisista syistä, Mankkinen toteaa.

– Varmasti on tietysti niitäkin, joille se ideologia on tärkeä, mutta on myös paljon näitä nuoria, jotka haluavat liittyä johonkin ryhmään, joka antaa tukea, turvaa ja tunteen siitä, että kuuluu johonkin.

Mankkinen löytää monia syitä siihen, miksi Suomessa tilanne ääriliikkeiden suhteen on ollut huomattavasti parempi kuin naapurimaissa.

Meillä on ollut tällaisia suojaavia tekijöitä. Esimerkiksi meidän hyvin toimivat koululaitos, joka on antanut laajasti kaikille lapsille ja nuorille mahdollisuuden hakeutua sellaiseen ammattiin tai alalle, joka kiinnostaa.

–Ja sitten myös tällainen tasapäisyys, mikä koetaan monesti huonona asiana, niin tässä tapauksessa se on suojannut ääriajattelulta.

(MTV3)

Katso Sisäministeriön sisäisen turvallisuuden sihteeristön päällikön Tarja Mankkisen haastattelu: (Huomenta Suomi 1.2.2013)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot