Mainos
Mainos

Asiantuntija: Bagdadin halutaan antautuvan

Yhdysvaltain johtama liittouma pyrkii kaikin keinoin välttämään kaupunkisotaa Irakissa, sanoo majuri Torsti Siren Maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitokselta. -Bagdad on hyökkäyksen pääkohde. Siksi muut asutuskeskukset on pääosin kierretty, mutta Bagdadissakaan liittouma ei tahdo taistella, Siren arvioi.

Iltapäivällä liittouman tiedustelukärjet olivat jo Kerbalan alueella, 80 kilometrin päässä Bagdadista. Bagdadia kohti pyrkii nyt kaksi liittouman armeijakuntaa, joihin kuuluu kymmeniätuhansia sotilaita. Vastarinnasta riippuen osa joukoista saattaa päästä Bagdadin liepeille jo illalla. Bagdadia puolustavien joukkojen määrästä ei ole tarkkoja tietoja. Majuri Sirenin mukaan luku saattaa olla noin 80 000 miestä, mutta joukkojen taistelukykyä ja -tahtoa on vaikea arvioida.

Bagdadin ympärille puolustukseen on ilmeisesti ryhmittynyt kolme tasavaltalaiskaartin divisioonaa ja kaksi Saddamin henkivartiokaartin prikaatia. Kaupungissa lienee lisäksi kaksi henkivartiokaartin prikaatia. Näitä joukkoja pidetään Irakin parhaiten koulutettuina ja Saddamille uskollisimpina.

Seuraavaksi pommitetaan Bagdadin puolustajia

Mitä liittouma tekee, jos irakilaisten vastarinta jatkuu edelleen Bagdadin lähistöllä? Majuri Siren uskoo, että Bagdadia puolustavaa armeijaa ryhdytään nyt moukaroimaan ilmaiskuin vastarinnan murtamiseksi. Puolustajien halutaan antautuvan, minkä jälkeen Bagdadiin olisi helpompi edetä. -Tähän saakka liittouman ilmaiskut ovat keskittyneet isojen kaupunkien hallintokohteisiin ja armeijan johtamiskeskuksiin. Irakin taistelujoukkoja ei ole sanottavasti pommitettu, Siren toteaa. Jos vastarinta kuitenkin jatkuu, saattaa seuraava vaihe olla Bagdadin piiritys ja Saddamin joukkojen lyönti muualla Irakissa. Irakilaisille ei kuitenkaan pyrittäne aiheuttamaan suurempia tappioita, kuin vastarinnan murtamiseksi tarvitaan. Siren ei myöskään usko, että itse pääkaupunkia pommitettaisiin entistä laajemmin. Esimerkiksi energian- ja vedenjakelua ei ole tähänkään mennessä pyritty lamauttamaan. Jos siviiliuhreja tulisi massapommitusten myötä lisää, vaikeutuisivat liittouman sotatoimet entisestään.

Kaupunkisodalla voisi olla katastrofaaliset seuraukset

Siviilit olisivat todennäköisesti suurimmat kärsijät, jos sota kaikesta huolimatta etenisi asutuskeskustaisteluihin saakka. Kansainvälinen lääkärijärjestö Medact arvioi ennen sotaa, että kaupunkitaistelut voisivat koitua kuolemaksi jopa 250 000 irakilaiselle. Esimerkiksi Bagdadiin saattaisi jäädä valtava "ihmiskilpi", jos liittouma kuitenkin pyrkii kaupunkiin taistellen. Joidenkin arvioiden mukaan Saddamin henkivartiokaartien tehtävä saattaa nimittäin olla myös estää siviilien pakeneminen miljoonakaupungista.

Liittouma välttää kaupunkisotaa myös ennen kaikkea siksi, että se voi olla erittäin hidasta ja aiheuttaa raskaita tappioita, muistuttaa majuri Jukka Jokinen asutuskeskustaistelun kouluttamiseen erikoistuneesta Kaartin Jääkärirykmentistä. Historian verisimpiin kaupunkisotiin - toisen maailmansodan taisteluihin Stalingradista tai Berliinistä - asiantuntijat eivät kuitenkaan mahdollisia taisteluita vertaisi. Pikemminkin Groznyin taistelu Tshetshenian sodassa voisi majuri Jokisen mielestä olla esimerkki siitä, mikä molempien osapuolten taistelijoita ja siviilejä voisi pahimmassa tapauksessa odottaa Bagdadissakin. -Liittouma on varmasti ottanut opikseen venäläisten kokemuksista, Jokinen uskoo.

(MTV3-STT)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme