Mainos
Mainos

Asiantuntija: Irak-seminaarista tuskin apua

Professori Jaakko Hämeen-Anttila epäilee Suomessa järjestettävän Irak-seminaarin onnistumisen mahdollisuuksia. Presidentti Martti Ahtisaaren johtaman kriisinhallintajärjestön CMI:n on määrä järjestää seminaari viikon kuluessa.

Professori Jaakko Hämeen-Anttila pitää hyvin epätodennäköisenä sitä, että Irakin shiiamuslimien ja sunnien välinen väkivalta saataisiin kitkettyä neuvottelupöydän ääressä.

- Kyllähän kiistoja saadaan välillä puhumalla sovittua, mutta tilanne Irakissa on niin tulehtunut, että kyllä tämä vaikuttaa tuhoon tuomitulta yritykseltä, totesi Hämeen-Anttila MTV3:n Huomenta Suomi -ohjelmassa.

Irakin uskonnollisten ryhmien välisiä konflikteja on tarkoitus sovitella runsaan viikon kuluessa Suomessa. Järjestelyistä vastaa presidentti Martti Ahtisaaren johtama kriisinhallintajärjestö CMI.

Hämeen-Anttila pitää kuitenkin hyvänä asiana sitä, että neuvotteluja edes yritetään.

- Jos neuvotteluiden kautta olisi mahdollisuus saada edes jonkinlainen alkusysäys rauhanprosessille, kannattaa sitä toki yrittää. Suomi on puolueettomana ja liittoutumattoman maana hyvä maaperä neuvotella kriisistä, Hämeen-Anttila sanoo.

Järjestäjät ovat vaitonaisia kokouksen yksityiskohdista. Kriisinhallintajärjestön johtaja Martti Ahtisaari ei itse osallistu neuvotteluihin.

"Al-Qaidan valtaa Irakissa liioitellaan"

Vaikka terrorijärjestö al-Qaidan valta onkin Irakissa lisääntynyt Yhdysvaltain miehityksen aikana, liioitellaan usein järjestön mahtia maassa, toteaa professori Hämeen-Anttila.

- Irakin väkivaltaisuudet leimataan monesti al-Qaidan tekosiksi. On kuitenkin muistettava, että maassa toimii useita uskonnollisia ääriryhmittymiä, joilla on jokaisella omat tavoitteensa.

Hämeen-Anttila muistuttaa, että ennen Irakin miehitystä al-Qaida ei toiminut käytännössä lainkaan Irakissa.

- Saddam Husseinhan teki kaikkensa pitääkseen kaikki ääriuskonnolliset liikkeet tiukasti kurissa. Vasta Yhdysvaltain miehityksen myötä järjestö sai jalansijaa Irakissa, Hämeen-Anttila sanoo.

Hämeen-Anttila on Helsingin yliopiston arabian kielen ja islamin tutkimuksen professori.

(MTV3)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme