Mainos

Asiantuntija irtisanomisista: Nyt koetellaan ikääntyviä työmiehiä

Työelämän rakennemuutos koettelee tällä hetkellä erityisesti ikääntyviä miehiä.

Muutaman vuoden takaisen finanssikriisin aikana metsäteollisuus ajautui kannattavuusongelmiin, lakkautti tehtaita ja irtisanoi tuhansia työntekijöitä. Seuraavassa aallossa taantuma iski metalliteollisuuteen ja nyt hiljaisia aikoja koetaan rakentamisessa. Näitä aloja yhdistää miesvaltaisuus, ja niillä on paljon eläkeikää lähestyviä.

– Tarkkoja tilastoja ei ole, mutta kyllä tässä ikääntyvät miehet ovat kovilla. Rakennemuutos koettelee erityisesti perinteisen tehdasteollisuuden alueita Pirkanmaata, Hämettä, Kymenlaaksoa ja Varsinais-Suomea, työministeriön neuvotteleva virkamies Pekka Tiainen sanoo.

SAK:n tilastojen mukaan työantajat irtisanovat yhä useammin lomautusten sijasta. Tiainen ihmettelee tätä, koska esimerkiksi Saksassa vaikeuksiin joutuneissa yrityksissä työntekijöiden osa-aikaistamisesta on saatu hyviä kokemuksia. Jos työt vähenevät, myös työaikaa lyhennetään esimerkiksi kolmeen päivään viikossa.

– Valtio maksaa osan ansionmenetyksistä, joita lyhyempi työaika aiheuttaa. Tällä on saatu estettyä työttömyyden kasvua. Tällä varmistetaan myös se, että kun ajat paranevat ja töitä tulee lisää, yrityksellä on käytettävissään työvoimaa.

Saksan malli näytti tehonsa

Samalla ehkäistään myös paljon työttömyydestä aiheutuvia sosiaalisia ongelmia, jotka saattavat käydä kalliiksi syrjäytyjän lisäksi myös yhteiskunnalle.

Tiaisen mukaan Saksan malli näytti tehonsa erityisesti finanssikriisin aikana muutama vuosi sitten.

– On mielenkiintoista, että Kreikassa tehdään keskimäärin yli 2 000 tuntia töitä vuodessa, mutta siellä liian harva on töissä. Suomessa vastaava tuntimäärä on 1 700 ja Saksassa 1 400.

Euroopan talousveturi Saksa porskuttaa Tiaisen mielestä osittain siksi, että työajoissa on joustettu alaspäin.

– Suomessakin osa-aikaistettu työntekijä saa työttömyyspäiviltä päivärahaa eli malli on meilläkin olemassa. Sitä käytetään hämmästyttävän vähän. Järjestelmää ei selvästikään tunneta riittävästi ja asioita on totuttu hoitamaan lomautuksilla irtisanomisilla, Tiainen sanoo.

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot