Mainos
Mainos

Asiantuntija Itämeren uhkakuvista: Tämän vuoksi Nato tarvitsee Suomea

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltolan mukaan Nato tarvitsee Suomea ja Ruotsia, jotta se voi ylipäätään puolustaa Baltian maita.

– Se on ollut Naton näkökulma jo jonkin aikaa. Tämä on selkeä havainto, jos juttelee Nato-virkamiesten tai yhdysvaltalaisten virkamiesten kanssa, Aaltola kommentoi Kymmenen Uutisissa Naton sotilaskomitean puheenjohtaja Petr Pavelin lausuntoa Suomen asemasta mahdollisessa Itämeren konfliktissa.

Aaltolan mukaan Kaliningradin ja Valko-Venäjän ilmatorjunta- ja muu raskas kalusto Venäjällä estävät sen, että Nato pystyisi yksin palauttamaan kontrollia Baltiassa.

Ongelmat rantavaltioiden yhteisiä

Itämeri on Aaltolan mukaan arka paikka. Se on paitsi tärkeä rantavaltioille, myös yksi maailmankaupan solmukohdista.

– Kyseessä on hyvin monimutkainen yhtälö, jos se lähtee purkautumaan. Vaikea nähdä mitään pieniä ongelmia. Ongelmat ovat helposti eskaloituvia, ja niistä tulee vähän kaikkien rantavaltioiden ongelmia.

Aaltolan mukaan perjantaina julkistettava Suomen oma Nato selvitys lienee painava puheenvuoro, jolla ajantasaistetaan Nato-keskustelua.

– Siinä on hyvin kokeneita, laaja-alaisia asiantuntijoita.

"Painostusta erityisesti Venäjältä"

Aaltola kommentoi myös Suojelupoliisin vuosikertomuksesta julkisuuteen noussutta tietoa, jonka mukaan ulkomaisen tiedustelun yksi päämäärä viime vuonna on ollut vaikuttaa Suomen energiapoliittiseen päätökseen. Supo ei täsmennä, minkä maan tiedustelusta tai mistä energiapoliittisesta yksityiskohdasta on kyse.

– Ei ole tietenkään salaisuus, että Suomeen yritetään vaikuttaa. Erityisesti Venäjä varmaan toteuttaa painostusta, yrittää saada Suomea energiapolitiikan kautta taloudelliseen riippuvuussuhteesen. Suomen pitää hyvin taitaen valita linjansa näissä suhteissa.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme