Mainos
Mainos

Asiantuntija: Joulumyrskyyn ei taaskaan varauduttu kunnolla

Näkymät Varsinais-Suomen myrskytuhoalueilla ovat hurjat, sanoo Mynämäen ja Nousiaisten seudulla kartoitusmatkalla ollut Onnettomuustutkintakeskuksen johtaja Veli-Pekka Nurmi.

– Olen kävellyt päivän metsässä ja täällä on kaatunut lukuisia tukkikokoisia puita juurineen. Jos tilannetta vertaa vuoden 2010 rajuihin myrskyihin Itä-Suomessa, on näkymä varsin erilainen. Tuolloin puut katkesivat muutaman metrin korkeudelta, nyt ne kaatuivat juurineen, Nurmi kuvaa.

"Eläminen mahdotonta ilman sähköä"

Nurmen mukaan Länsi-Suomessa ei ole pitkiin aikoihin koettu yhtä rajua myrskyä kuin nyt tapaninpäivänä.

– Kaupunkiolosuhteista käsin on vaikea uskoa, millaista täällä on. Iso määrä kotitalouksia on ollut ilman sähköä jo kolme vuorokautta ja ihmisten tilanne on erittäin tukala.

Nurmen mielestä päivien sähköttömyys ei ole hyväksyttävää, etenkään talvisaikaan.

– Yhteiskuntamme on erittäin riippuvainen sähköstä. Tällaisessa tilanteessa pitäisi olla kaikki keinot käytettävissä. Eläminen ja oleminen menee mahdottomaksi, jos sähköt menevät talvella pitkäksi aikaa poikki, Nurmi sanoo.

"Varautumiseen lisää tehoa"

Nurmen arvion mukaan eri viranomaiset ovat toimineet tehokkaasti myrskyn jälkihoidossa, mutta rajuihin sääilmiöihin varautumisessa on vielä parannettavaa.

– Paljon on vielä tehtävää, että varautuminen olisi puhtaan kiitettävän tasoista. Esimerkiksi läntisessä Suomessa, jossa myrskyt ovat muuta maata harvinaisempia, ei valmistauduttu niin hyvin kuin olisi voinut, Nurmi arvioi.

Itä-Suomessa varautuminen oli nyt parempaa, koska vuoden 2010 myrskyjen opit olivat vielä mielessä.

– Näyttää siltä, että tarvitaan vakava, omakohtainen kokemus, ennen kuin asiat otetaan ihan tosissaan, Nurmi päättää.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme