Mainos
Mainos

Asiantuntija: Lääkäreillä kova paine huostaanotoissa

Asiantuntijalääkäri on huolissaan lääkäreiden oikeusturvasta lasten huostaanottotapauksissa.

Suomen lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve sanoo, että virkarikossyyte on kova rangaistus pahoinpidellyn lapsen vain lyhyesti tavanneelle lääkärille.

Kotonaan murhatun Vilja Eerikan lääkäri ei raportoinut tytön vammoista eteen päin. Hän sai laiminlyönnistään virkarikossyytteen.

Pälve muistuttaa, että lääkäreillä on runsaasti tapaamisia.

– Tässä on huomioitava, että nämä kaikki toimihenkilöt tapaavat lapsia ja vanhempia hyvin lyhyesti. He tapaavat lapsia ja vanhempia joka kuukausi vuodesta toiseen. Sieltä sen yhden poikkeuksen löytäminen ei totta totisesti ole helppo juttu.

"Patologista valehtelua"

Suomen lääkäriliiton toiminnanjohtaja Heikki Pälve pitää 8-vuotiaan Vilja Eerikan surmaa erittäin surullisena. Hän kuitenkin korostaa, ettei tunne tapausta yksityiskohtaisesti.

– Se on erittäin murheellinen kuvio alusta loppuun. Taustalla oli selkeästi huoltajien patologinen valehteleminen ja toisaalta tytön vaikeneminen. Lisäksi oli ammattihenkilöiden jonkin asteista hyväuskoisuutta aikuisten puheisiin. Meillä ei ole totuttu tällaiseen tarkoitukselliseen harhaanjohtamiseen, toteaa Pälve.

Pälve uskoo, että surma muuttaa toimintatapoja.

– Varmasti tämä tapaus muuttaa käytäntöjä. Se tulee lisäämään erilaisia velvoitteita kirjata ja tutkia ilmoituksia. Varmasti se myös lisää tutkimuksia.

Vain 8-vuotias Vilja Eerika murhattiin kotonaan äitienpäivänä 2012. Tytön isä ja äitipuoli tuomittiin elinkautisiin vankeusrangaistuksiin murhasta. Myös useat viranhaltijat ovat syytteessä virkarikoksista, jotka johtivat tytön kuolemaan.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme