Mainos
Mainos

Asiantuntija: Lapsen hyväksikäyttö pitää käsitellä kunnollisesti

Seksuaalisesti hyväksikäytetty lapsi tarvitsee toipuakseen tarpeeksi keinoja käsitellä tapahtunutta. Monesti mieli suojaa uhria niin, että tapahtunut ikään kuin unohtuu. Kieltäminen kuitenkin vaikeuttaa paranemista.

– Kun ihminen kokee jotain järkyttävää, asian kieltäminen voi aluksi tuntua toimivalta vaihtoehdolta, joka auttaa selviytymään. Lasta tulee kuitenkin auttaa käsittelemään tapahtumia tarpeeksi syvällisesti, tutkijatohtori, psykologi Kirsi Peltonen Tampereen yliopistosta toteaa.

Seksuaalisesti hyväksikäytetty lapsi ei Peltosen mukaan aina oireile heti niin, että hyväksikäyttö olisi edes mahdollista huomata. Monenlaiset fyysiset ja psyykkiset oireet saattavat alkaa vasta siinä vaiheessa, kun lapsi ymmärtää, mitä hänelle on tapahtunut.

– Joskus vasta murrosikä ja oman seksuaalisuuden herääminen voivat laittaa asiat ihan uuteen valoon.

Peltosen mukaan lapsi tarvitsee hyväksikäytöstä selvitäkseen kolmea asiaa: tukea, turvaa ja oireiden lieventämistä. On tärkeä varmistaa, ettei hyväksikäyttökokemus toistu. Muuten arjen tulisi pysyä ennallaan niiltä osin kuin se on mahdollista.

Asia on ollut viime päivinä julkisudessa esillä Anneli Auerin oikeudenkäynnin vuoksi.

(MTV3 - STT)

Kommentoi

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot