Mainos

Asiantuntija: Lihavuusleikkaukset saatava hoitotakuuseen

Tuoreen tutkimuksen mukaan suurin osa lihavuusleikkauksen läpikäyneistä kakkostyypin diabeetikoista pääsee eroon diabeteslääkityksestä.

Archives of Surgery -lehdessä julkaistussa yhdysvaltalaistutkimuksessa selvisi, että yli 2200:sta lihavuusleikatusta, tyypin 2 diabetesta sairastavasta henkilöstä, 75 prosenttia pystyi jättämään lääkityksen pois kuuden kuukauden sisällä leikkauksesta. Kahden vuoden sisällä leikkauksesta ilman lääkitystä pärjäsi jo 85 prosenttia leikatuista.

Lihavuuden hoidon asiantuntijoiden mukaan tutkimus osoittaa, että myös Suomessa lihavuusleikkauksia pitäisi lisätä ylipainoisten kakkostyypin diabeetikoiden hoidossa.

- Koska Suomessakin leikkaustoiminta laajenee jatkuvasti, terveydenhuollon päättäjien täytyy linjata ylipainon hoitosuositukset uudelleen. Lihavuusleikkauksella voidaan saada hyviä vaikutuksia liitännäissairauksiin. Leikkaus maksaa monesti yhteiskunnalle itsensä takaisin tämän takia, sanoo vatsaelinkirurgian dosentti ja Lihavuuden Hoidon Asiantuntijoiden FOTEG:in puheenjohtaja Mikael Victorzon.

Hänen mukaansa yhdysvaltalaistutkimuksen tulokset voidaan siirtää suoraan Suomeen. Lihavuusleikkauksella voidaan saada hyviä tuloksia myös muiden ylipainoon liittyvien sairauksien, kuten uniapnean, korkean verenpaineen ja huonojen rasva-arvojen hoidossa.

Ruotsissa ollaan Suomea edellä

Yhdysvaltalaistutkijoiden mukaan sairausvakuutuksen pitäisi korvata lihavuusleikkaus, koska se vaikuttaa niin suotuisasti terveyteen ja täten laskee terveydenhuollon kuluja.

Hyviä tuloksia lihavuusleikkausten vaikutuksista on saatu Ruotsissa, jossa leikataan tänä vuonna 7500 potilasta. Ruotsalaisasiantuntijan mukaan vaikuttavuus ja kustannusvaikutukset on kiistatta osoitettu jo useissa tutkimuksissa.

Myös Victorzon on sitä mieltä, että lihavuusleikkaukset on saatava hoitotakuun piiriin Suomessa. Suomessa tehdään tänä vuonna noin 900 lihavuusleikkausta.

- Lihavuusleikkauksen jälkeen paino laskee hyvin tehokkaasti. Ylipainosta keskimäärin 60 prosenttia lähtee noin vuoden sisällä leikkauksesta. Leikkauksen teho heikkenee jonkin verran, jos diabetes ja siihen liittyvä insuliinihoito ovat jatkuneet vuosia, mutta jos on sairastanut esimerkiksi alle viisi vuotta, voidaan sairaus saada kääntymään vielä kokonaan, Victorzon sanoo.

- Ruotsissa leikkaukset on aloitettu aikaisemmin kuin Suomessa, ja siellä ollaan lihavuuden hoidossa meitä pidemmällä. Vaikka Suomessa on vielä petrattavaa leikkausmäärissä, meillä tehdään runsaasti alan korkeatasoista tutkimusta, Victorzon sanoo.

Victorzonin mukaan suomalaislääkärit ovat alkaneet viime vuosina ymmärtää aiempaa paremmin, mistä lihavuusleikkauksessa on kyse. Sitä ei enää pidetä kosmeettisena kauneusleikkauksena, vaan sitä osataan suositella melko hyvin siitä hyötyville potilaille.

- Petrattavaa tietämyksessä on vieläkin, mutta koulutusta järjestetään enemmän ja enemmän.

FOTEG ry on kirurgisiin lihavuusleikkauksiin erikoistuneiden lääkäreiden itsenäinen yhdistys, joka jakaa ja kokoaa lihavuusleikkauksiin liittyvää tietoa.

(MTV3)

Kommentoi

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot