Mainos
Mainos

Asiantuntija nuorisorikollisten oppimisvaikeuksista: Ajoissa tunnistaminen tärkeää

Kriminaalihuollon tukisäätiön tekemän tutkimuksen tulos nuorisorikollisten oppimisvaikeuksista oli yllätys säätiön oppimisvalmennuksen koordinaattori Mirva Gullmanille. Tutkimuksen mukaan neljällä viidestä nuorisorikollisesta on oppimisvaikeuksia.

– Oli alustavaa tietoa, että oppimisvaikeuksia tältä ryhmältä löytyy paljon. Mutta se, että tutkimusten perusteella löytyi näin paljon, oli yllättävää, Gullman sanoo MTV3 Uutisille.

Noin 40 prosentilla oli tutkittu aikaisemmin jotain oppimisvaikeuksiin liittyvää, mutta valtaosa ei ollut koskaan ollut tutkimuksissa.

– Kuitenkin suurin osa nuorisorikollisista tiesi, että heillä on ongelmia keskittymisessä, tai että heidän lukemisen tai kirjoittamisen taidot ovat heikot. Usein jo se auttaa, että ongelmalle saadaan nimi.

Gullmanin mukaan monen nuorisorikollisen kohtalo olisi voinut olla toisenlainen, jos oppimisvaikeudet olisi tunnistettu aikaisemmin.

– Näin olisi voitu antaa riittävää, soveltuvaa tukea koulunkäymiseen. Tämän ansiosta motivaatio koulunkäymiseen olisi ehkä säilynyt paremmin, kun olisi löytynyt keinoja, miten he oppivat asioita.

Nuorisorikollisilla on usein päihde- ja mielenterveysongelmia, mutta välttämättä oppimisvaikeudet eivät tule esiin sieltä.

– Jos ihmisellä on puheenymmärtämisen vaikeutta tai jotain kielellistä vaikeutta, olisi hirveän tärkeä asia selvittää, että viestit menevät perille ja kommunikointi olisi sujuvaa. Itsetunnon vahvistumiselle tämä on hirveän tärkeää.

Gullmanin mukaan oppimisvaikeuksista kärsivät henkilöt pyrkivät usein peittämään tai kieltämään ongelman.

– Tämä johtaa tilanteiden välttelemiseen, missä ongelma voisi tulla esille. Usein tätä tapahtuu juuri kouluissa. Kova stressinaihe, jos pitää tällaista ongelmaa koko ajan peitellä.

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme