Mainos
Mainos

Asiantuntija: Olympialaisten boikotointi ei auttaisi Tiibetin tilannetta

Ulkoministeriössä Kiina-asioita vastaava asiantuntija uskoo, ettei Pekingin olympialaisten boikotointi parantaisi Tiibetin ja Kiinan tulehtunutta tilannetta.

Kiina-asioista vastaava lähetystöneuvos Annikki Arponen ulkoministeriöstä arvelee, että kyseessä olisi ennen kaikkea periaatteellinen kannanotto, jonka todelliset vaikutukset jäisivät vähäisiksi.

- Monet ovat sitä mieltä, että urheilijoilta ei kannata ottaa tilaisuutta pois.

Arponen arvioi, että tilanne Llhasassa on jo rauhoittumaan päin.

- Tällä hetkellä mienosoitusten osalta varmasti on vaikeampaa, koska viranomaiset ovat siellä varuillaan. He varmaan estävät suurempien massojen liikeet, eli tilanne siinä mielessä varmaan rauhoittuu, kun tavalliset ihmiset pysyttelevät kotona väkivaltaisuuksien pelossa.

Mikään ei ole kuitenkaan tällä hetkellä varmaa, sillä tietoa mellakoissa kuolleiden määrästä on vaikeaa saada, koska Kiinan viranomaiset säännöstelevät Tiibetistä tulevaa uutisvirtaa ja estävät ulkomaisten toimittajien pääsyn alueelle.

- Tämä on kaksijakoinen asia, koska puolueetonta tietoa ja omia havaintoja ei ole nyt hankittavissa, vaan tietoa tulee kiinalaisten kautta. Monet alueet ovat jo nyt niin suljettuja, ettei sinne pääse asiaa ihmisiltä kysymään, Arponen huomauttaa.

Kansannousun vuosipäivä kirvoittaa mielenosoituksia

Tiibetin hengellisen johtaja Dalai-laman roolia Tiibet-mellakoiden järjestämisessä on ulkoministeriön asiantuntijan mukaan vaikea arvioida ulkoapäin.

- Dalai-laman henkilökohtaista roolia tässä on vaikeaa tietää. Sen sijaan tiibetiläiset itse yleensä muistavat epäonnistuneen kansannousun vuosipäivän. On vaikeaa sanoa, kuinka paljon tällaista toimintaa täytyisi organisoida, Arponen sanoo.

Keinoja puuttua Tiibetin ja Kiinan väliseen kriisiin ei ole Arposen mukaan monia.

- Ulkovalloissa on niitä, jotka katsovat tätä tilannetta Kiinan hallituksen kautta. He toivovat Kiinan toimivan toisin nimenomaan väkivallan käytössä ja järjestyksenpidossa. Toiset taas ovat valmiita sanomaan, että pitäisi olla keinoja, joilla Kiinan saisi muuttamaan suhtautumistaan mielipide-eroihin tai yhteiskunnalliseen toisinajatteluun. Siihen se sitten jääkin.

Suomen suhtautuminen nyt käsillä olevan tilanteen kaltaisissa kansainvälispoliittisissa kriiseissä on usein hyvin maltillinen. Arponen painottaa, että keskusteluyhteyden on säilyttävä.

- Suomi on kaikissa tilanteissa yleensä ollut sitä mieltä, että niin kauan kuin vuorovaikutussuhde säilyy, ovat asiat melko hyvin. Isolaatiolla eli eristämisellä ei ole saatu ennenkään hyviä tuloksia aikaan, Arpoenn painottaa.

Tiibetin puolesta puhuvat ovat eri puolella maailmaa vedonneet siihen, että Pekingin tulevia olympialaisia pitäisi boikotoida. Ovatko urheilu ja politiikka nyt menossa pahemman kerran sekaisin?

- En usko, jos pidämme ne erillään toisistaan. Mutta he, jotka haluavat asialleen huomiota, saattavat käyttää tilaisuutta ja ajankohtaa hyväkseen, sillä katseet kohdistuvat nyt Kiinaan.

Moskova 1980

Olympiahistorian kuuluisimmat boikottikisat ovat Moskovan kesäkisat 1980. Silloin Neuvostoliiton Afganistanin-miehitys aiheutti vastareaktion, jolloin suurista urheilumaista mm. Yhdysvallat ja Länsi-Saksa jäivät mielenosoituksellisesti olympiakisoista pois. Neljä vuotta myöhemmin Los Angelesin kesäkisoista vetäytyi vastalauseeksi lähes koko itäblokki.

(MTV3)

Lue myös:

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme