Mainos
Mainos

Asiantuntija rauhoittelee: Lapsi ei kuole jos välillä syö huonosti

Pienten lasten syömishäiriöiden taustalla on joskus noidankehä, jonka vanhemmat itse luovat käytöksellään.

Vanha kansan viisaus sanoo, että terve lapsi ei kuole nälkään ruokalautasen äärellä. Tämä totuus on osalta vanhemmista hukassa, ja lasta maanitellaan, uhkaillaan ja syyllistetään syömään.

Osa pienten lasten syömishäiriöistä on elimellisiä, ja perua esimerkiksi allergisista reaktioista tai sairauteen liittyvistä muistoista. Heidän syömishäiriönsä ovat kuitenkin pieni osa niistä mitä vastaanotoilla hoidetaan.

"Taistelu pahentaa tilannetta"

Tutkimusten mukaan erilaiset varhaislapsuuden syömisongelmat ovat yleisiä. 

Seinäjoen Keskussairaalan lastenpsykiatrian ylilääkärin, Mirjami Mäntymaan mukaan syynä saattaa olla vanhempien toiminta.

- Jos vanhempi on jostain hyvin hätääntynyt tai ahdistunut, niin se voi heijastua syömiseen. Jos syömiset on jatkuvasti ongelmallisia tai niihin liittyy hirveän paljon taistelua, niin voihan se pahentaa tilannetta.

Vanhemmat tekevät kaikkensa

Vuosia syömishäiriöisten lasten ja heidän vanhempiensa kanssa työskennellyt lääketieteen tohtori ei halua syyllistää vanhempia.

- Nämä vanhemmat tekevät kaikkensa että lapsi söisi. On myös usein vaikea löytää se yksi syy joka johti tilanteeseen. 

Pahimmillaan kierre johtaa karuun lopputulokseen.

- Lapsi kieltäytyy täysin syömisestä.

Äidin tehtävä on pitää lapsi hengissä

Lastenpsykiatrian ammattilainen ymmärtää vanhempien voimakkaat reaktiot. Lapsen hoivaaminen on sisäänrakennettu vietti.

- Tätä ei aina sanota ääneen, mutta usein äidillä on se ajatus, että äidin tehtävä on pitää lapsi hengissä, ja jos en siihen pysty, olen huono äiti. Jos en pysty ruokkimaan lastani, olen epäonnistunut perimmäisessä tehtävässäni.

"Nyt kyllä syöt, tai...!"

Ruokailutilanteista rakentuu helposti suurten tunteiden näyttämöjä, joihin tullaan jo valmiiksi asennoituneina. Vanhempi valmistaa suurella huolella ja rakkaudella erikoisherkkuja saadakseen lapsen syömään, ja ääneen sanomaton pöytäänkutsu on täynnä uhkaa, tyyliin "Nyt kyllä syöt, tai...!"

- Syömistilanteeseen tullaan jo valmiiksi asemissa. Äidin asenne on että nyt kyllä varman syöt, ja lapsella on yhtä varma asenne että varmana muuten en syö.

Lapset ovat yksilöitä

Mirjami Mäntymaan mukaan vanhempien on syytä myös kuunnella lapsiaan yksilöinä. Osa lapsista on pieniruokaisia, eikä heitä voi, eikä pidä pakottaa muuhun muottiin.

- Vanhempana on hyvä tunnistaa oman lapsensa piirteet, ja hyväksyä että hän nyt syö tällä tavalla.

Taustalla omat lapsuuden kokemukset

Mäntymaa korostaa myös jokaisen kasvattajan omaa taustaa ja lapsuutta. Ne muovaavat sitä mitä odotetaan omaltakin lapselta.

- Lautanen syödään tyhjäksi, ja koska maailmalla on niin paljon nälkää näkeviä lapsia, pitää sinun syödä kiltisti. Näinhän meitä useimpia on aikanaan kasvatettu.

Maalaisjärki kunniaan

Tilanne laukeaisi sillä että lapsen annetaan suosiolla olla syömättä. Ammattilainen rauhoittelee vanhempia napakalla neuvolla: 

- Eihän se nyt heti siihen kuole jos se syö yhden päivän huonosti!

Kommentoi

Mainos

Palautelomake

ruusuja
risuja
kysymys
ehdotus

*

Kiitos palautteestasi!

Valitettavasti emme ehdi vastata jokaiseen viestiin henkilökohtaisesti.

Palautteen jättäminen ei onnistunut

Yritä hetken päästä uudelleen.

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot