Mainos
Mainos

Asiantuntija: Ruokaa koskeva tietotulva hämmentää

Ruoka on nykyään kuuma keskustelun ja väittelynkin aihe. Tämän ovat huomanneet myös ravitsemuksen asiantuntijat.

Parhaillaan uudistettavissa pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa pyritäänkin huomioimaan myös paljon esillä olevat vaihtoehtoruokavaliot, kuten karppaus eli vähähiilihydraattinen ruokavalio.

– Se, kuinka ne lopulliseen suositukseen tulevat, on vielä auki. Suositukset yritetään tehdä sillä tavalla, että ne vastaavat ravitsemuksen kentällä oleviin haasteisiin, kertoo dosentti ja kliininen opettaja Ursula Schwab Itä-Suomen yliopistosta.

Schwab on uudistuksia valmistelevan, lähes 200 hengen työryhmän toinen suomalaisjäsen. Uusien pohjoismaisten suositusten on määrä valmistua vuonna 2013, ja niiden pohjalta tehdään aikanaan myös uudet kansalliset ravitsemussuositukset.

Kovin suurisuuntaisia muutoksia suosituksiin ei Schwabin arvion mukaan ole tulossa. Joidenkin ravintoaineiden kohdalla käydään läpi uutta tutkimusnäyttöä.

– Erityisen huolellinen kartoitus tehdään rasvoista, hiilihydraateista, alkoholista, D-vitamiinista, folaatista, raudasta, jodista ja kalsiumista.

Keskustelijoiden roolit selväksi

Schwabin näkemyksen mukaan suomalaiset ovat tällä hetkellä hämmentyneitä ruokaan liittyvän tietotulvan ja kiivaan keskustelun keskellä.

– Kansalaiset saavat hyvin ristiriitaista tietoa, vaikka loppujen lopuksi ravitsemussuositukset ovat olleet noin 30 vuotta hyvin samanlaiset. Keskustelu saa aikaiseksi sen, että maallikko voi kuvitella, että suositukset ovat jotenkin vanhentuneet käsiin.

Schwab pitää ravitsemuskeskustelua myönteisenä asiana, mutta toivoo siihen lisää selkeyttä.

– On hyvä, että ruoasta puhutaan, mutta monesti jää epäselväksi se, millä mandaatilla asiantuntija puhuu tai onko hän asiantuntija lainkaan. Toivoisin, että tuotaisiin selkeämmin esille, onko kyse vain omista kokemuksista vai pitkään tutkimustyötä tehneestä ihmisestä.

– Jokainen tietysti päättää itse, miten syö, mutta peräänkuulutan luottamusta suosituksiin, sillä ne on tehty laajalla rintamalla ja puolueettomasti. Kaupalliset intressit voivat olla vahvoja, mutta niitä ei suosituksissa huomioida, Schwab vakuuttaa.

Katso Katja Nuorvalan juttu (Seitsemän uutiset 4.11.2011)

Kommentoi

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme